Ve věku 89 let zemřel gruzínsko-francouzský režisér Otar Iosseliani, který patřil k nevýznamnějším evropským filmařům posledního půlstoletí. (9. srpna 2015) | foto: ČTK

Zemřel gruzínský filmový režisér Iosseliani. Před cenzurou utekl do Francie

  • 0
Zemřel gruzínsko-francouzský režisér Otar Iosseliani, který patřil k nevýznamnějším evropským filmařům posledního půlstoletí. Bylo mu 89 let. Iosseliani, rodák z Tbilisi, počátkem 80. let utekl před sovětskou cenzurou a od té doby žil a tvořil ve Francii.

Jeho snímky posbíraly řadu festivalových cen, mezi ty nejznámější patří Ráno v Benátkách (2002), Sbohem, můj sladký domove (1999) nebo Lov na motýly (1992).

Smutek nad úmrtím režiséra v neděli vyjádřil i gruzínský premiér Irakli Garibašvili, podle něj šlo o „uznávanou postavu“ gruzínské kinematografie.

Iosseliani natočil v rodné Gruzii své první filmy, mezi něž patřily Žil zpívající drozd (1970) či Pastoral (1975). Jelikož v komunistickém režimu čelil cenzuře, určitý čas nemohl režírovat a živil se třeba jako námořník a dělník v ocelárnách, zvolil nakonec emigraci. Do Francie trvale přesídlil v roce 1982.

Režisérka Hollandová získala v Benátkách Zvláštní cenu poroty za film Hranice

Jeho film Milenci luny (1984) získal zvláštní cenu poroty na mezinárodním festivalu v Benátkách, kde se později v soutěži promítaly i jeho další snímky. V roce 2002 obdržel Iosseliani Stříbrného medvěda na festivalu Berlinale za režii snímku Ráno v Benátkách. V roce 2007 si na Febiofestu v Praze převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

,