Pink Freud: festival plný hudby

Příbor - První větší rockový festival klepe na dveře a láká zavedenými, ale i méně známými hudebními skupinami. Fanoušci roku, alternativy, ale i jazzu si mohou na své přijít v amfiteátru v Příboru, kde pro ně čeká v sobotu od dvanácti hodin až do dvou v noci přehršel hudby a zpěvu v podání jedenácti kapel. Pořádající příborská skupina Hudba hraje letos sezvala na druhý ročník festivalu nazvaného Pink Freud známá a zavedená jména.

"Kapely Jablkoň, Masomlejn, Kurtizány z 25. avenue, Krásné nové stroje jsou velmi dobré kapely. Myslím, že je to pro nás jako organizátory velký úspěch," prozradil pořadatel a člen skupiny Martin Kuboš.

Hudebníci původně svůj festival, na který v loňském roce přijelo osm převážně místních kapel, nazvali Pink Floyd, později ho však záměrně přejmenovali podle geniálního příborského rodáka. "Freud svou psychoanalýzou odkryl potlačování sexuality lidí. Růžová zase často bývá ložnicová barva," vysvětlil Kuboš.

Jako první vystoupí v příborském amfiteátru v parku domácí kapela Mimo Provoz, kterou vystřídá třinecká skupina Náš kvintet. Po jejich čtyřicetimenutových sadách zahraje první hvězda přehlídky - kapela Jablkoň, která se nedávno představila v ostravském klubu Boomerang.

Jejich sérii písní nahradí na podiu formace Down Bellow z Frýdku-Místku, v níž ženský vokál doprovodí rock s občasnými jazzově laděnými prvky. S alternativou přichází na festival skupina Stand & Art, kterou vystřídá Hudba hraje z Příbora.
"Festival bude nabitý hudbou, které jsme letos dali velký prostor," podotkl Kuboš.

Po skupině Hudba hraje přijde další z vrcholů festivalu, kdy na podiu zahrají takřka legendární Krásné nové stroje se svým frontmanem a zpívajícím výtvarníkem Stanislavem Divišem. Hudebníci připravují novou desku Přísně tajné, která má být oproti dřívější sevřenější a víc temnější.

"Rachotící stroje" vystřídají Barvy Lucky, po nich přijde na scénu nejtvrdší kapela festivalu - Kurtizány z 25. avenue. Závěr připadne nově vzniklým Masomlejn a rockové kapele Buga Boo z Příbora. Vstupenka na přehlídku stojí v předprodeji 75 korun, na místě 100 korun, občerstvení pro účastníky je zajištěno.