Alessandra Ambrosio (Cannes, 15. května 2019)

Alessandra Ambrosio (Cannes, 15. května 2019) | foto: Reuters

Velké letní festivaly ve Francii nebudou ani letos, Cannes se ale připravuje

  • 1
Velké letní festivaly ve Francii se ani letos kvůli koronaviru nebudou smět konat, a fanoušci tak přijdou například o další ročník hudebních festivalů Solidays, Hellfest, Garorock, Eurocks a Lollapalooza. Zrušen je i červnový mezinárodní festival komiksu v Angoulême.

Pořadatelé akcí kritizují vládu za malou podporu, zatím totiž slíbila organizátorům všech kulturních akcí dohromady 30 milionů eur (asi 780 milionů Kč), informovala agentura AFP.

Francouzská vláda stanovila, že v létě se budou smět konat akce s maximálním počtem 5000 účastníků. Navíc diváci musejí mít místa k sezení a dodržovat doporučené odstupy, což velké hudební akce nesplňují. Například festival Solidays měl při posledním ročníku v roce 2019 zhruba 228 tisíc diváků a festival Eurocks 128 tisíc.

„Nepopíráme pandemii, ale je nám zle z toho, že letos musíme akci zrušit ještě dřív než v roce 2020,“ řekl šéf festivalu Eurocks Jean-Paul Roland. Finanční kompenzace od vlády jsou přitom podle něj velice nízké, protože balík 30 milionů eur si musejí rozdělit pořadatelé festivalů a akcí ze všech uměleckých oborů včetně výtvarného umění a divadla.

Cannes v roce 2019

„Žádali jsme o padák, abychom přežili pád, a místo toho jsme dostali matraci, na které máme přistát, a pořád se ještě dohadujeme o tom, jak bude tlustá,“ řekl Roland.

Jen hrstka kulturních akcí zatím počítá s tím, že se v létě přece jen bude moci konat, i když v omezeném režimu. Zrušení zatím neoznámil například hudební festival Les Vielles Charrues, kterého se v roce 2019 zúčastnilo asi 270 tisíc lidí. Přípravy pokračují i v případě divadelního festivalu v Avignonu nebo filmového festivalu v Cannes.

,