Kino Art změnilo dramaturgii

Brno - K nové dramaturgii se odhodlali v brněnském kině Art poté, co zahájilo provoz multikino v brněnském Špalíčku. Kino tak představí světovou kinematografii v cyklech, chystá mnohem širší nabídku a celkové oživení prostor. "Po otevření multikina se některé sály v centru začaly orientovat na artovější kusy. Art by tak chtěl novou nabídkou potvrdit své výsostné postavení na brněnském filmovém dění," vysvětlila změnu pracovnice kina Pavla Švédová.

Art chystá navýšení počtu jednotlivých titulů, mezi nimiž najdou diváci i několik unikátních projekcí. "Kromě klasických artových filmů se zaměříme i na tituly, kterým končí monopol či kiny prošly před třemi čtyřmi roky a patří mezi kvalitní. Nová generace diváků by si k nim mohla najít cestu," popsala Švédová.

Art tak uvede třeba novější snímky Stevena Spielberga nebo válečné drama Zachraňte vojína Ryana.

Těžištěm nabídky Artu však zůstanou umělecké snímky světové kinematografie. "Nabídce jsme dali určitý řád, který usnadní divákům orientaci," vysvětlila smysl cyklů Pavla Švédová.

Pondělí tak bude patřit české tvorbě. "Začneme snímky ze šedesátých let, kolem března by se měly objevit i novější tituly," uvedla pracovnice Artu.

Na české filmy naváže v úterý asijská kinematografie. "Podařilo se nám získat osmadvacet filmů z celé Asie, dalo by se říci od Japonska až po Turecko. Mezi nimi jsou i čtyři íránské filmy, které doplní listopadovou výstavu fotografií z Íránu," řekla Švédová.

Ve středu sál kina zaplní zejména mladší ročníky, pro které je připraven celostátní cyklus (Nejen) pro středoškoláky, ve čtvrtek se pak po celý rok budou představovat jednotlivé státy. Už teď tak Art nabízí šest setkání s ruskou kinematografií, na níž naváže patnáct snímků italských.

"Zapomenout nemůžeme ani na profily režisérských osobností," dodala k nové dramaturgii Pavla Švédová.