Ivan Ouhel zavítá do Magny

Ostrava - Malíř Ivan Ouhel, rodák z Ostravy, představí ve středu v šest hodin večer obrazy a kresby v ostravské galerii Magna. Ouhel je absolventem pražské Akademie výtvarných umění, kde studoval v ateliéru Karla Součka. Samostatně vystavuje už od roku 1975. Svými obrazy je tento autor, člen volného seskupení 12/15, zastoupen mimo jiné ve sbírkách Národní galerie, Českého muzea výtvarných umění a řadě dalších státních i soukromých sbírek.
Ouhelovy práce - vztahující se ke krajině - bývají k vidění i v regionu Moravy a Slezska. Malíř vystavoval například v hranické Synagoze a ve zlínském Domě umění, v roce 1998 mimo jiné v Galerii výtvarného umění v Ostravě.

"Výchozím materiálem Ouhelovy tvorby se stává malba. Obrazy z osmdesátých let odkazují k chápání prostoru a objektivních věcí. Zaznamenávájí také vstup určitých prvků do prostoru," uvedl tehdy o malířově tvorbě teoretik Jan Rous, který připravil malířovu výstavu pro ostravský Dům umění.

Výstavu uvede výtvarný teoretik Richard Drury, na vernisáži vystoupí studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Expozice v galerii Magna potrvá do 22. června.
,