Hrad představí básníky

  • 3
Cieszyn, Polsko - Románská rotunda bývalého piastovského hradu v polské části Těšína bude v sobotu od osmnácti hodin patřit třetímu ročníku literárního setkání Kámen nebo slovo. Na tradiční setkání českých a polských básníků se dá ovšem nahlížet i jako na střetnutí tvůrců několika literárních časopisů. Z okruhu dnes asi nejprestižnějšího literárního časopisu, kterým je brněnský Host, přijede a přečte své verše redaktor časopisu Martin Josef Stöhr.

Časopis Weles bude reprezentovat jeho nynější šéfredaktor básník Vojtěch Kučera a za vsetínské Texty, za nimiž dnes stojí asi vůbec nejobsáhlejší literární internetový server v České republice, přijedou básníci René Kočík a Pavel Kotrla.

Legendární ostravské literární revue Landek, na jehož nové číslo ale zatím literární Ostrava  marně čeká už několik let, pak  svým způsobem budou reprezentovat ostravský básník Petr Hruška a prozaik Jan Balabán. 

"Na akci můžeme nahlížet jako na setkání tvůrců literárních časopisů, stejně jako na střet básnických osobností nebo jako na multietnické básnické setkání," přemítá jeden z organizátorů akce básník Bogdan Trojak, držitel Ortenovy ceny za rok 1997.

Ač sám  polské národnosti, vystoupí Trojak v rotundě také  s německými verši,  kterými se chce přihlásit k rakouským  kořenům svého rodu.  Rotundou zazní pochopitelně i polština, reprezentovaná především verši Renaty Putzlacher či poezií  dalšího z organizátorů setkání Kazimierza Kaszpera.

Ten návštěvníky akce  v rotundě zve i a další dva doprovodné programy. Ve čtyři hodiny odpoledne proběhne krátká vzpomínková akce na hřbitově v Cieszyně u hrobu prvního překladatele Švejka do polštiny Pawla Laskowskiego, a ve 20 hodin bude literární program  pokračovat "spontánní literární blamáží" v hostinci Studna tří bratrů nedaleko hlavního náměstí v Cieszyně.

Setkání v rotundě je do značné míry i setkáním hudebním, když jednotlivé básnické vstupy oddělí autorská hudební produkce zpěvačky Yvety Ellerové, houslisty Jiřího Macháčka a známého ostravského multiinstrumentalisty a performera Marka Pražáka alias Párka Mražáka.