Festival spojí rozdělené město

Cieszyn, Český Těšín - Koncert varhaníka Romana Peruckiho z Gdańska a Komorního orchestru Janáčkovy Filharmonie Ostrava pod vedením Pavla Doležala otevře ve středu večer v polském Cieszyně desetidenní festival Mezinárodní dekáda varhanní i komorní hudby a sborového zpěvu. Koncert v Cieszyně začíná v šest hodin večer.

„Cyklus večerních koncertů má v Cieszynie dvanáctiletou tradici a těší se rostoucí oblibě, kterou již druhým rokem podporuje i česká strana. Skladby přednesou umělci uznávaní, ale i mladí talenti. Vybírali jsme repertoár, který jde od středověku po současnost,“ uvedli pořadatelé festivalu, který se odehraje nejen v polské části rozděleného města, ale také i na české straně.

Největšími lákadly přehlídky má být podle pořadatelů zahajovací koncert s polským varhanním virtuozem Romanem Peruckim, také však zítřejší vystoupení ukrajinského flétnisty Georgije Agratina, jenž koncertoval s mnoha symfonickými tělesy od Spojených států amerických až po Evropu.

„Perucki se zase jako porotce každoročně účastní významných festivalů v Polsku i v zahraničí. Má řadu nahrávek kompaktních disků,“ upozornila Petra Romanová ze spolupořádajícího Kulturního a společenského střediska v Českém Těšíně.

Všech deset koncertních večerů se odehraje výlučně v sakrálních prostorách - kostelech. Vystoupí především komorní ansámbly, varhanní a pěvečtí sólisté a sbory. Vedle českých interpretů vystoupí také hosté z Německa, zahraje například Hans - Dieter Meyer  Moortgat s komorním souborem Quartetto  Telemann z Prahy.

Z pěveckých sborů se na festivalu představí například Ženský pěvecký sbor Píseň Sokola Jedovnice spolu s Pěveckým sdružením Slezan z Českého Těšína a Pěveckým sborem P. J. Šafaříka  z Rožňavy, zazpívá i mužské vokální trio QVOX z Brna. Vstup pro veřejnost na všechny koncerty v kostelech v polském Cieszyně a Českém Těšíně je zdarma.