Baletní Drahoušci se ocitnou u filmu

B r n o - Tři balety v jediném večeru uvede dnes večer brněnský baletní soubor. Trojici premiér - Polovecké tance, Dafnis a Chloe, Drahoušci - pojí návrat k odkazu jednoho z nejslavnějších světových souborů, Ruskému baletu Sergeje Ďagileva. V Janáčkově divadle uvedl brněnský balet podobně komponovaný program z repertoáru legendárních Les Ballets Russes naposled před šesti lety. Tehdy diváci viděli tituly Sylfidy, Šeherezáda a Gaité Parisienne.

"Vybrali jsme jako tehdy jeden klasický balet, dále lyrickodramatický příběh a třetí kus bude českou premiérou," řekl k premiérovému programu šéf brněnského baletu Zdeněk Prokeš. První číslo - Polovecké tance z opery Kníže Igor od Alexandra Borodina - uvidí diváci v původní choreografii Michaila Fokina. S brněnským souborem je nastudoval choreograf Jiří Kyselák.

Námět k choreografické symfonii Dafnis a Chloe, parafrázující antickou látku o mladé pastýřské dvojici, zadal Maurici Ravelovi Sergej Ďagilev v roce 1909. Balet byl poprvé uveden o tři roky později. "Průtahy zavinily rozdílné představy tvůrců o budoucí podobě díla. Světová premiéra se ale uskutečnila s kladným ohlasem," říká Prokeš.

Brněnské provedení baletu Dafnis a Chloe bude vůbec první repertoárovou choreografií Jiřího Horáka. Sólista a pedagog zdejšího baletního sboru je podepsaný také pod úpravou libreta a choreografií.

Českou premiéru zažije baletní suita Francise Poulence Les Biches - Drahoušci. "Při premiéře v roce 1924 šlo o zcela abstraktní balet bez obsahu. Na scéně účinkovalo šestnáct dívek a tři mladíci, kteří se setkávali v různých pas de deux, pas de trois a ansámblech k milostným hrám a koketeriím, na svou dobu odvážným," uvedl Prokeš.

Šéf brněnského baletu k prvnímu českému nastudování Drahoušků vytvořil choreografii. Prokeš je také autorem libreta, jehož děj zasadil do filmového ateliéru dvacátých let minulého století. Lehce galantní příběh filmových hvězd i dívek, které štěstí u filmu teprve hledají, sází na odlehčené téma a kvalitní hudbu s komickými prvky. Režisér a choreograf dal vystupujícím postavám jména, která parafrázují slavné filmové legendy. Vedle sboru s příznačným názvem Pěnčíkovy girls se v sólistických úlohách objeví například Bedřich Feliňa, Žofie Rolenová, Klaudie Biskupová, Marcel Nastrojený, Richard Gerec či Ludvík Fines.

Scéna z nového baletu Dafnis a Chloe