Aiko na Metronome Prague (22. června 2023

Aiko na Metronome Prague (22. června 2023 | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Česko do Eurovize vyšle zpěvačku Aiko, rozhodli fanoušci v online hlasování

  • 155
Českou republiku bude v mezinárodní pěvecké soutěži Eurovize v květnu na semifinále ve švédském Malmö reprezentovat zpěvačka Aiko. Probojovala se do něj se skladbou Pedestal. „Cože, vážně?“ reaguje ve videu, které na síti X zveřejnila Česká televize. O její výhře rozhodlo online hlasování v aplikaci.

Do národního kola se probojovalo sedm semifinalistů. O postup soutěžily zpěvačky Aiko, Elly, Gianna Lei a Lenny, kapela MYDY a zpěváci Tom Sean a Tomas Robin.

České národní kolo aktuálního ročníku se konalo minulé pondělí v pražském klubu Roxy. Večerem provázel Adam Mišík. O vítězi a českém reprezentantovi rozhodlo online hlasování skrze aplikaci.

Sledujete Eurovizi?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 20. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Výherkyně Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova, se narodila v Moskvě, následně se s rodiči přestěhovala do Česka, kde vyrostla; v posledních letech žije a působí v Londýně. V roce 2018 se zúčastnila soutěže Česko Slovenská SuperStar a dostala se do semifinále.

Ve stejném roce debutovala EP s názvem Aiko, o dva roky později vydala album Expiration Date a letos se připomněla deskou Fortune’s Child. Koncertovala i v zahraničí na hudebních festivalech Sziget, Waves Vienna nebo Sofar Sounds Budapest. V Česku vystoupila na festivalech Praha žije hudbou, Rock For Peope a na Metronome Prague. V Roxy zpívala píseň Pedestal.

Z Roxy na Eurovizi. O přízeň Česka bojují Lenny, Tom Sean nebo kapela MYDY

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž. Do letošního ročníku je přihlášeno sedmatřicet zástupců zemí Evropské vysílací unie.

Loňskou vítězkou se stala švédská zpěvačka Loreen. Dívčí skupina Vesna, která zastupovala Českou republiku s písní My Sister’s Crown, skončila na desátém místě.

Eurovizi už podruhé vyhrála švédská zpěvačka Loreen. Vesna skončila desátá