Jediný v republice. Vary získaly přístroj, který zkrátí dobu pro vyšetření

  • 2
Za 27 milionů korun se podařilo karlovarské nemocnici získat nový přístroj, který zatím nemá v republice obdoby. Jedná se o hybridní zobrazovací diagnostický systém SPECT/CT. „Jeho hlavní předností je kratší doba vyšetření, vyšší kvalita zobrazení a o 20 až 30 procent nižší ozáření pacientů,“ raduje se primář oddělení nukleární medicíny Jan Valeš.

Jde o první instalaci tohoto modelů přístroje v České republice, další budou ale rychle následovat. „Využíváme ho hlavně pro zobrazování v kardiologii, neurologii, onkologii, ortopedii a dalších specializacích. Flexibilní detektory a otevřený design přístroje umožňují vyšetření širokého spektra typů pacientů, například dětí, výrazně obézních nebo imobilních lidí. Vyšetření také velmi dobře tolerují pacienti s klaustrofobií,“ dodal primář.

Starší přístroj zvládal vyšetření pacientů do 180 kilogramů hmotnosti, nový zvládne vyšetření pacientů o váze 227 kilogramů. Výhodou hybridního zobrazování je, že pacient nemusí chodit na dvě různá vyšetření, protože nový přístroj zvládne obě najednou. Před samotným vyšetřením jsou pacientovi podána nitrožilně radiofarmaka.

Nejedná se o poslední investici do přístrojů

Následuje scintigrafické snímání v celotělovém či tomografickém provedení, jež umožní prostorové zobrazení. To doplňuje lokalizační nebo diagnostické CT vyšetření, většinou v režimu s nižší mírou ozáření, a fúze obrazů obou metodik. Kombinací dvou různých vyšetření tak získávají lékaři-diagnostici výrazně kvalitnější rozlišení obrazu, které jim umožňí mnohem lepší rozlišení a lokalizaci případných patologických lézí.

Systém SPECT/CT nahradil v karlovarské nemocnici více než deset let staré zařízení. Peníze nemocnice získala z programu REACT-EU. Podle provozně technického ředitele Karlovarské krajské nemocnice Martina Čvančary se nejedná o poslední investici do technického vybavení nemocnice.

„Plánujeme ještě pořízení nového zařízení PET/CT v rámci plánu národní obnovy. Jeho cena se pohybuje od 55 do 70 milionů korun. Naši nukleární medicínu to posune mnohem výš,“ uvedl Čvančara.