Budoucnost lázeňství je v prevenci a ve využívání moderních technologií

  9:15
Institut lázeňství a balneologie je poměrně mladou organizací. Karlovarský kraj jej zřídil v roce 2019. Přesto se už zapsal do povědomí laické i odborné veřejnosti například využitím virtuální reality v lázeňské léčbě, zejména v rehabilitaci. Ředitelka institutu Judita Kinkorová má však další plány. Chce, aby povědomost o této výzkumné organizaci pronikla za hranice kraje i státu.

Ředitelka Institutu lázeňství a balneologie Judita Kinkorová. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Jak chcete tohoto cíle dosáhnout?
Především naší prací. Ale také tím, že budeme pořádat nejrůznější setkání a workshopy. V závěru dubna jsme například v Karlových Varech pořádali konferenci na téma Moderní technologie v lázeňství. Spolupracovali jsme přitom s Fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně. V červnu pak budeme organizovat již 2. celorepublikovou balneologickou konferenci v Plzni a na podzim jsme jedním z pořadatelů evropského kongresu Lázeňství a balneologie, který se bude konat opět v Karlových Varech.

Proč Institut lázeňství a balneologie vznikl?
Cílem je obnovit v České republice výzkum v oblasti lázeňství a balneologie. Naše projekty se soustředí zejména na zkoumání objektivních účinků lázeňské léčby na lidský organismus a výzkum přírodních léčivých zdrojů. Ale působnost institutu je mnohem širší.

Mám za to, že v minulosti podobná organizace už fungovala…
Ano, Výzkumný ústav balneologický. Ten byl však v 90. letech zrušen a po dobu dlouhé třicetileté pauzy tu podobný lázeňský výzkum neexistoval, nebo jen velmi omezeně. Jenže celý tento region je velmi unikátní, a to nejen z hlediska pramenů, ale i jiných přírodních zdrojů nebo třeba architektury. Proto bylo založení institutu logickým krokem. Navazujeme na to dobré a zároveň se snažíme odpovídat na aktuální otázky týkající se moderního pojetí lázeňské léčby a přístupu k lázeňství.

Jaká je náplň činnosti institutu?
Těch aktivit je celá řada. V rámci medicínské části se věnujeme především civilizačním chorobám. Lázně blahodárně působí například na diabetické či obézní pacienty, přispívají k léčbě pacientů s onkologickými onemocněními a pobyt v lázních je také součástí pooperační péče. Přírodovědná část působení institutu je zaměřená na zkoumání, využití a ochranu přírodních léčivých zdrojů. Mám na mysli nejen minerální vody, které se používají na koupele či pitný režim, ale i peloidy, které slouží k zábalům a podobně.

Patří sem také plyny, které rovněž mají určitou léčebnou funkci. Například aplikace kysličníku uhličitého pomáhají při nedostatečném prokrvení končetin. Tyto léčebné přírodní zdroje zkoumáme a sledujeme, zabýváme se i problematikou jejich ochrany, protože jsou v podstatě nenahraditelné. Součástí naší práce je i výzkum kulturněhistorický a socio-ekonomický.

Můžete tyto oblasti přiblížit?
Socio-ekonomický výzkum by měl dát odpověď například na otázku, co mají lázně dělat pro to, aby přilákaly víc klientů. To je v současnosti aktuální téma, protože lázeňství bylo velmi silně zasaženo covidem. Odešli pacienti i personál, návrat k situaci před pandemií je velmi pomalý a poměrně obtížný. Kulturněhistorická část naší práce pak zkoumá historii lázeňství, která je nesmírně zajímavá, velmi pestrá a unikátní, ať se na ni podíváme z jakéhokoli úhlu.

Mohu zmínit například lázeňskou módu meziválečného období, historii vývoje lázeňských pohárků či způsob, jakým se profilovaly hlavní porcelánky v regionu. Zkoumáme i vývoj lázeňských metod, proměnu klientů v čase, kulturní vyžití lázeňských hostů a podobně. Vím, na první pohled se zdá, že tyto oblasti s dnešními trendy lázeňství příliš nesouvisejí. Ale aby byl náš vědní obor komplexní a mohl se prezentovat v celé šíři, musíme znát i jeho historii a vývoj. Protože kdo nezná svou minulost, nemůže tvořit budoucnost.

Vedle samotného výzkumu působíte i na poli vzdělávání...
Moji kolegové přednášejí na přírodovědeckých či lékařských fakultách, vedeme diplomové práce, pořádáme workshopy, setkání a konference. Nabízíme pro lázeňský lékařský personál odborné semináře, které se věnují aktuálním otázkám. Zmíním například význam vitaminu D v prevenci a léčbě některých onemocnění, problematiku obezity a výživy u obézních pacientů či základní otázky kardiologie.

Využíváme i možnosti přednášet na středních školách, abychom upozornili na význam lázeňství a balneologie v kraji a abychom podpořili zájem mladých lidí, kteří zde v regionu žijí. Nesmím zapomenout na publikační činnost. Vydáváme odborný časopis, publikujeme rovněž v lokálních listech Karlovarského kraje, píšeme odborné články do vědeckých periodik.

Institut přišel s revoluční myšlenkou využít při léčbě potenciál virtuální reality. Jaké jsou zkušenosti?
Spolupracujeme s firmami, které se využitím moderních technologií v lázeňství zabývají. Zjišťujeme, že tyto technologie jsou především při rehabilitaci pro klienty velmi atraktivní. Cvičení ve virtuální realitě odbourává ostych, zohledňuje individuální přístup, je prokazatelně účinné a zároveň úsporné. Rovněž šetří čas, personál a snižuje náklady na rehabilitaci. Jen si představte, že třeba jeden fyzioterapeut může dohlížet ve stejný okamžik hned na několik klientů.

Jak vidíte budoucnost lázeňské léčby?
Jednoznačně v prevenci. Preventivní pobyt v lázních má rozhodně větší význam než léčba a následná rekonvalescence nebo rehabilitace. Pokud budeme žít zdravě, mít dietu adekvátní našemu věku, původu, povolání a podobně, můžeme velkému množství nemocí předejít. V tom, v té masivní prevenci, já vidím budoucnost. Pokud přijedete do lázní preventivně, můžete mít daleko širší nabídku aktivit, které si již jako pacient z nejrůznějších důvodů nebudete moci dovolit.

Další zajímavou oblastí do budoucna je moderní výzkum mikroorganismů, které jsou schopny žít v horkých, ale i studených minerálních vodách. Je velmi zajímavé je studovat a následně zjišťovat například to, jaký mají vliv na mikrobiom člověka, tedy na mikroorganismy a jejich strukturu žijící v našem zažívacím traktu. To vše jsou témata, která na nás v budoucnu čekají.

  • Nejčtenější

Jáchymovské katastrofy: město smetla povodeň a benzinka se propadla pod zem

15. března 2024

Premium Stalo se to téměř na den přesně 108 let od velkého požáru, který 31. března 1873 prakticky zničil...

Vybydlený dům hrůzy zmizí z mapy Chodova, radnice nechá objekt zdemolovat

14. března 2024  16:20

V zelenou plochu se v letošním roce změní lokalita Pod Železným dvorem v Chodově u silnice do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za úbytkem pstruhů jsou podle rybářů vydry, vědci vidí ale i jiné viníky

13. března 2024  13:30

Rybáři na Ašsku bijí na poplach. Z podhorských potoků a říček mizí pstruzi, důležití pro...

Nové nádraží už slouží cestujícím, moderní objekt teď ještě doplní zeleň

18. března 2024  14:25

Navážka kvalitní zeminy, dvě desítky vzrostlých stromů, úklid a úprava povrchů. Nové vlakové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nežádoucí srbský hrdina Branković dožil v Chebu, tady se stal celebritou

18. března 2024  13:10

V dlouhém orientálním kaftanu a s vousy po kolena chodil na přelomu 17. a 18. století Srb George...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Moderní auto usnadní hasičům technické zásahy, nikdo ho už nepřeslechne

18. března 2024  16:20

Teď už hasiče z Chodova při cestě k zásahu nikdo nepřehlédne. Jejich nová automobilová cisterna na...

Nové nádraží už slouží cestujícím, moderní objekt teď ještě doplní zeleň

18. března 2024  14:25

Navážka kvalitní zeminy, dvě desítky vzrostlých stromů, úklid a úprava povrchů. Nové vlakové...

Nežádoucí srbský hrdina Branković dožil v Chebu, tady se stal celebritou

18. března 2024  13:10

V dlouhém orientálním kaftanu a s vousy po kolena chodil na přelomu 17. a 18. století Srb George...

Brána Doupova se otevře popáté, za ní čekají zajímavosti z Valče i okolí

18. března 2024  9:40

Prezentovat veřejnosti unikátnost místa a také rozvíjet spolupráci s odborníky z různých oborů. To...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...