Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dříve se jen míjeli, teď k sobě mají lidé v Radošově díky adventní hře blíže

  16:00
Soukromý adventní zázrak v současnosti prožívá 24 rodin v Radošově na Karlovarsku. Na sklonku listopadu se domluvily, že se zapojí do komunitní hry a budou se každý den v předvánočním období společně setkávat, přičemž se v roli hostitele postupně všichni vystřídají. Impulzem byl nápad a iniciativa manželů Štěrbových, kteří se do Radošova i se svými třemi dětmi přistěhovali před čtyřmi měsíci.

Pro Tomáše Štěrbu je to přitom návrat ke kořenům, protože z Radošova pochází a vyrůstal zde. S posilováním komunity mají Štěrbovi zkušenosti už ze svého předchozího života v Praze, kde adventní hru v uplynulých dvou letech také pořádali. Základní myšlenku se rozhodli přenést také do prostředí svého nového domova a rozvinout ji. S pomocí obce a lidí, kteří se pro věc nadchli, dali dohromady všechny zúčastněné rodiny.

Se svými dětmi nakreslili mapu Kyselky a Radošova, vyznačili jednotlivá stanoviště a prvního prosince mapy rozdali účastníkům v radošovském kostele, kde se všichni sešli, aby hru společně zahájili. Rodina v roli hostitele na svém domě v den, který na ni připadá, rozsvítí odpovídající číslo. Původně šlo o to rozsvítit tato čísla v oknech, postupně každý den jedno a nechat je svítit až do Štědrého dne.

„Byl to takový adventní kalendář, spíše pro děti, aby jim uteklo čekání. A samozřejmě se setkat a najít nová přátelství,“ vysvětlila Michaela Štěrbová. Postupně se to rozšířilo, na stanovištích se začaly objevovat drobné dárky, hravé úkoly, dílničky pro děti a také pohoštění. Mimo domácností a zmíněného kostela se účastníci setkali například v kině, kde se konalo 9. okénko a kam přišel i Mikuláš s čertem.

Příležitostí k seznámení moc není

Zapojila se i škola a školka, kde děti lily olovo, krájely jablíčka a připomínaly si i další tradice. Do Radošova podobně jako Štěrbovi přišla v posledních letech řada mladých rodin s dětmi a Tomáš s Michaelou chtěli adventní hrou přispět k tomu, aby k sobě lidé měli blíže. Výsledek předčil očekávání. Vytvořila se velká komunita lidí, kteří se potkávají a najednou se normálně zdraví, vědí, kde bydlí, kdo jsou, jak vypadají jejich děti.

„Jsou vstřícní, otevřou svoje domy a pohostí úplně cizí lidi, protože se s nimi upřímně chtějí potkat a seznámit. Někteří chodí poctivě každý den, jiní pouze občas, ovšem ve výsledku jde o mix lidí, kteří se předtím často vůbec neznali, nebo se prostě jen míjeli,“ poznamenal Tomáš Štěrba. Nově příchozí do Radošova se shodují, že příležitostí s někým se v místě seznámit moc není, když člověk venku třeba ani nikoho nepotká.

Na tom, že akce komunitu hodně posílí, se shodli i účastníci 17. setkání, které připadlo na třetí adventní neděli. Jeho hostitelka Jana Ivanovová s manželem žijí v Radošově už 15 let a na adventní hře oceňují, že mohou poznat spoustu nových lidí. S některými se přitom viděli úplně poprvé. „Akce se mi moc líbí a pro komunitu je to určitě dobré. Zapojili jsme se, zaujala nás možnost pohostit sousedy,“ svěřila se.

Inspirace i pro ostatní obce

Trenér fotbalistů SK Kyselka Tomáš Doležal, který sám k účasti ve hře přivedl tři rodiny, věří, že se z adventní hry stane každoroční předvánoční tradice, a navrhuje zopakovat akci i v létě. „Určitě to podporuje sbližování lidí v obci, je to ale hodně i o těch lidech samotných, jestli o něco takového vůbec stojí. To zdravé jádro tady ale evidentně je,“ myslí si. S nápadem na letní opakování se k němu přidala i Radka Šindarová, a nebyla jediná.

Petr Merha, který v Radošově s rodinou žije dva roky, je z adventní hry také nadšený. „Je hodně příjemné se takto potkávat a vytváří to úžasnou příležitost najít si v blízkém okolí nové přátele. Mám navíc pocit, že tato přátelství opravdu přetrvají. Jak to tak bývá, jako sousedé se tady v běžném životě spíše míjíme a nic o sobě vlastně nevíme. To se teď mění, minimálně v případě nás rodin, co se do hry zapojily,“ zdůraznil Petr Merha.

Zpráva o radošovské vzájemnosti se jako lavina šíří i za hranice obce a už se ozývají hlasy z okolí, že se příští rok také v dalších obcích nechají inspirovat. „Má to opravdu velký přesah,“ potěšilo Michaelu Štěrbovou. Hostitelem 19. setkání byla rodina starosty Kyselky Aleše Labíka. Také se rozhodl zapojit a při hodnocení akce nešetří uznáním. „Mám z toho radost, protože to funguje bez našeho přičinění,“ konstatoval starosta.

Na Štědrý den u stromku

„Lidé se na roli hostitele vždy poctivě připravují a je to vidět. Každý to pojímá po svém, ale společným cílem je hlavně udělat radost dětem a setkávat se v předvánočním období,“ ocenil přístup Aleš Labík. Na archu s mapou účastníky čekala i andělská křídla, která měli vystřihnout a napsat na ně svá tajná přání. Tato křídla potom lidé umístili na provázku v útrobách radošovského mostu, kde budou viset po celou dobu trvání adventní hry.

Akce vyvrcholí na Štědrý den, kdy se účastníci s dětmi sejdou v parku a zavěsí na tam připravený vánoční stromek ozdoby, které si v rámci adventní hry společně vyrobili.

  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Hrad Vildštejn otevírá brány dětem, připravil jim Univerzitu hra(d)ní

27. dubna 2024  9:47

Přibližně před rokem napadlo Zuzanu Pumrovou a Jaroslava Bílka z hradu Vildštejn ve Skalné, že...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Putovní socha ozdobila lázně, dříve už ji obdivovali třeba na Harvardu

26. dubna 2024  14:48

Dílo světoznámého umělce Tonyho Cragga zdobí od pátečního poledne park Střed v Mariánských Lázních....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...