Stavba Vánočních trhů 2021 v Chebu. Jejich součástí bude tradiční kluziště.

Stavba Vánočních trhů 2021 v Chebu. Jejich součástí bude tradiční kluziště. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Covid hatí plány měst, advent bude bez kulturního programu i reje čertů

  • 1
Omezení, úpravy, rušení. To jsou slova nejčastěji skloňovaná v souvislosti s přípravami oslav adventu v Karlovarském kraji. Důvodem je obava z koronaviru a aktuální i očekávaná vládní opatření, která mají šíření pandemie zabránit.

Například Cheb už rozhodl o tom, že slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Krále Jiřího se stejně jako vloni konat nebude. Rovněž se neuskuteční ohňostroj, který měl být vrcholem otevření letošních vánočních trhů v Chebu.

„Pořadatel také upraví areál trhů tak, aby u vchodů mohly probíhat kontroly návštěvníků. Ti se budou muset prokázat dokladem o bezinfekčnosti, a to ve všední dny v době od 16 hodin do zavírací doby, o víkendech po celou provozní dobu,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Zrušení slavnostního zahájení chebských trhů, které jsou největší v kraji, vyvolalo bouřlivou polemiku na sociální sítích. Starosta Chebu Antonín Jalovec se snažil rozhodnutí obhájit právě rostoucí vlnou nákazy.

„Kdo si pamatuje, jak vypadalo slavnostní zahájení trhů ještě v roce 2019, ví, že se na náměstí tísnilo nějakých osm tisíc lidí. Dopustit něco takového v sílící epidemii by byl hazard, zvláště vzhledem k tomu, že část obyvatel zcela záměrně ignoruje protiepidemická opatření,“ uvedl na Facebooku Jalovec. Vzhledem ke zhoršující se covidové situaci odvolalo oblíbené adventní trhy také Muzeum Cheb.

Slavnostně a pod dohledem veřejnosti vánoční strom nerozsvítí ani v Sokolově. Tady navíc zruší veškerý kulturní program, který se ve městě konal po čtyři adventní víkendy. Neuskuteční se tu ani tradiční pochod čertů, na který se do města sjížděli lidé z širokého okolí.

V Aši beze změn. Zatím

Zatím beze změn zůstávají oslavy adventu v Aši. Tady plánují vánoční strom rozsvítit kolem 18. hodiny v neděli 28. listopadu v rámci kulturního odpoledne, které začne ve 14 hodin. Nevylučují však, že se situace v tomto týdnu ještě změní.

Rovněž Karlovy Vary plánují slavnostní rozsvícení vánočního stromu u hotelu Thermal na neděli 28. listopadu.

„Ozdoba letošních vánočních trhů v Karlových Varech rostla dlouhá léta v drahovické ulici Čechova. Statný stříbrný smrk zasadil kolem roku 1985 u svého domu Jaroslav Kejzlar. Žádnou zvláštní péči stromu nevěnoval, jak sám říká, nechal ho svobodně růst jako v lese. Protože už je ale smrk pro zahradu moc přerostlý, rozhodl se jej věnovat městu,“  uvedla mluvčí magistrátu Helena Kyselá.

Strom pracovníci Správy lázeňských parků pokáceli v pondělí a nainstalovali ho před hotelem Thermal, kde dostane bohatou výzdobu. „Slavnostní rozsvícení je naplánováno na první adventní neděli, ale forma a organizace ceremoniálu, stejně jako celý doprovodný program a organizace trhů, bude přizpůsobena epidemiologické situaci a stanoveným opatřením,“ doplnila Kyselá.

Rovněž i na plakátech, které na akci zvou, je upozornění na možnou změnu programu. „Také loni jsme rozsvícení vánočního stromu dělali formou online přenosu. Jsme připraveni reagovat na mimořádná opatření,“ uvedla Helena Kyselá s tím, že doprovodný program je připravený spíše v komornější formě. „Smyslem je dopřát obyvatelům a návštěvníkům města hezkou procházku městem s vánoční atmosférou a kulisou,“ doplnila.