Josef Novák (vlevo), vůdce skautského oddílu Hyalit Valeč, při instalaci nové lávky přes Mlýnecký potok. Na snímku společně s Tomášem Petrem, členem Klubu českých turistů - barokní Valeč. | foto: Jan Havelka

Vycházkový okruh kolem Valče je díky nové lávce přes potok schůdnější

  • 1
Díky nové lávce přes Mlýnecký potok si mohou lidé prodloužit procházku po okolí Valče na Karlovarsku. Lávku nainstalovali členové Klubu českých turistů - barokní Valeč ve spolupráci s místním skautským oddílem Hyalit. Vznikla tak příjemná trasa o délce jeden a půl kilometru.

„Naším cílem bylo dotvořit vycházkový okruh malebnou přírodou pomocí nové lávky. V minulosti výletníci museli potok přebrodit a nebylo možné s rodinou celou trasu projít. Okruh vede z náměstí ve Valči kolem Fischerovy kapličky až k místnímu hřbitovu. Je to příjemná procházka vhodná například pro rodiny s dětmi,“ vysvětlila za turisty Markéta Petrová.

S akcí pomohla i dotace

Lávku vyrobili členové skautského oddílu Hyalit pod vedením Josefa Nováka. „Práce na lávce nás bavila. Je fajn, že lidé se mohou takto v klidu projít po okolí, aniž by se museli brodit potokem. Snažíme se spolupracovat s dalšími místními organizacemi na podobných akcích,“ uvedl Novák.

Akci podpořil Karlovarský kraj a také obecně prospěšná společnost MAS Vladař. „Děkujeme za jejich finanční podporu, která nám umožnila nakoupit nářadí a také materiály na výrobu lávky. Jsme rádi, že i díky nim jsme mohli tento záměr dovést do finále. Vše samozřejmě vznikalo ve spolupráci s obcí,“ poznamenala Petrová.

Přemostění je bytelné

Poděkování si podle ní zaslouží i Josef Novák z oddílu Hyalit a všichni dobrovolníci, kteří se zapojili. Valečská pálenice zapůjčila čtyřkolku. Petrová dodala, že se postupně bude pracovat i na okolí vycházkové trasy. „Až sleze sníh chystáme ještě čisticí práce,“ podotkla.

Bytelnost nové lávky si jako první vyzkoušela rodina zakladatelky Klubu českých turistů - barokní Valeč. „Syn Tonda a dcera Anežka i přes nízký věk lávku přes Mlýnský potok hravě překonali. Společně s dalšími jsme si poté celý okruh prošli a měli jsme radost, že díky lávce máme další vycházkovou trasu po okolí,“ dodala Petrová.

18. května 2023