Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysmýčit, umýt, vyleštit. A nová sezona na bečovském hradu a zámku může začít

  14:15
Velký úklid právě vrcholí v některých památkových objektech v Karlovarském kraji. Výjimkou není ani areál hradu a zámku v Bečově nad Teplou, který se oficiálně probudí ze zimního režimu o Velikonocích. Pečlivá a důkladná očista ho připraví na jarní nápor návštěvníků. Navíc někdy přinese i nečekaná překvapení.

„Před lety se podařilo objevit v jedné z truhlic tajnou schránku. Stačilo při čištění náhodou posunout jednu z kazet a našli jsme něco, co nám roky unikalo. Ve schránce bylo několik osobních dokumentů, fotografie na skle, pohlednice, zbrojní pas a škapulíře. Objev je důkazem, že i důvěrně známé věci mohou překvapit,“ vzpomínal kastelán Tomáš Wizovský.

O tom, že uklízet je potřeba, by mohlo vyprávět i neprůstřelné bezpečnostní sklo strážící relikviář sv. Maura. Na jeho hladké ploše se objevují stopy prstů, někdy i celých dlaní návštěvníků. Těch, kteří si koupili vstupenku, bylo vloni téměř 59 tisíc. Ovšem lidé, kteří se nechají krásou památky zcela unést, zde někdy zanechají na památku otisk svého čela.

„Ano, to se stává, i takové stopy na skle nacházíme. Člověk, který se snaží rozeznat drobné detaily zdobení a příliš se nakloní, občas do vypulírovaného skla narazí nebo se o něj hlavou opře,“ potvrdil se smíchem Wizovský. Velký úklid interiérů zámku přirovnal k vánočnímu či velikonočnímu shonu v domácnosti.

Vyvětrat, to je umění

Jen s tím rozdílem, že na zámku slouží k leštění stohy dětských plen, na oprašování povrchů speciální prachovky a ke slovu přijdou rovněž štětce, aby z nedostupných míst dostaly ty nejmenší částečky prachu. Používají se jenom šetrné čisticí prostředky. Personál pečlivě sleduje jejich složení, vše musí být vhodné pro speciální druhy nábytku.

„Spotřebu máme ohromnou. Navíc při úklidu také musíme šetřit vodou. Co jde, čistíme nasucho,“ podotkl kastelán a vysvětlil, že přílišná vlhkost interiérům i samotným exponátům škodí. Kvůli tomu, aby se v místnostech nezvyšovala, je třeba také správně větrat. „Větrání nevytápěných historických objektů je docela věda,“ zdůraznil Wizovský.

Například na jaře, kdy je teplo a svítí sluníčko, nelze jednoduše otevřít okno. To by se uvnitř prochladlých místností hned vysrážela voda. Před zahájením sezony je třeba vyluxovat a ošetřit podlahy, omést pavučiny, zbavit prachu skříně a vitríny včetně vystavených exponátů. Oprašují se obrazy, obložení stěn i starožitné lustry, což je nesnadná práce ve výškách.

Prapory visí po celý rok

Podobně adrenalinovou záležitostí je očista oken, kterých je na zámku 368. Část z nich se otevírá ven, a tak se musí umývat z plošiny nebo z žebříku, a to obvykle každý druhý rok. Pokud je ale třeba, tak i častěji. Speciálně chránit před zimou se musí cínový inventář. Stolní předměty se na podzim přesouvají do zvláštního depozitáře se stálou teplotou.

Jinak by se nastartoval samovolný fyzikální proces, při kterém se kovový cín mění na šedý prášek. „Říká se tomu cínový mor. Může vzniknout, kdybychom tento materiál vystavili teplotám pod 13 stupňů, a je nakažlivý. Přenáší se mezi předměty navzájem,“ podotkl Wizovský s tím, že do vitrín se tyto předměty vracejí až těsně před zahájením sezony.

Podobně musí v teple přezimovat živé rostliny, které zdobí interiéry. Každé dva roky je třeba ušít nové slavnostní prapory, které se po celém areálu vyvěšují z oken. „Původně jsme je využívali jen při významných příležitostech, teď ale visí po celou sezonu. Zámek vypadá slavnostně, prapory z dálky lákají k návštěvě a upozorňují, že se tu stále něco děje,“ řekl kastelán.

Švadlena i kostymérka

Zámek a hrad zdobí prapory v několika barevnostech. Červenobílé odkazují na nejvýznamnější držitele hradu, kterými byli Pluhové z Rabštejna. Kašpar Pluh byl královským horním hejtmanem. Červenozlaté jsou rodu Beaufort-Spontin, z něhož pochází poslední šlechtičtí majitelé panství, a prapory v modrozlatých barvách patří Questenberkům.

„To jsou zakladatelé dolního barokního zámku. V této souvislosti se na nás obracejí někteří návštěvníci s dotazem, proč na české památce propagujeme Ukrajinu. V tomto případě barevné fábory nemají s touto zemí nic společného, barvy jsou stranově převrácené. Navíc jde o zlatou, již v heraldice zastupuje právě žlutá,“ vysvětlil kastelán.

Prapory i potahy, do nichž se na zimu zahalí vzácný nábytek, šije jedna ze zaměstnankyň zámku. Pracovnice pro styk s veřejností se v zimě mění na švadlenu a stará se i o vyřazený fundus z Národního divadla. „Dostali jsme na sto kusů historických kostýmů a doplňků. Poslouží při kulturních a edukačních akcích. Díky kostýmům dostanou zcela jiný rozměr,“ dodal Wizovský.

  • Nejčtenější

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Na okraji Mariánských Lázní se dočkají zastávek jako v civilizovaném světě

29. dubna 2024  9:44

Takřka v příkopu a navíc bez ochrany proti dešti, větru či slunci, jen kousek od svištících...

Slávistky otočily první semifinále s Kynžvartem a vyhrály o dvě branky

28. dubna 2024  19:19

Házenkářky mistrovské Slavie po velkém obratu vyhrály první ligové semifinále nad Kynžvartem a do...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Nejslavnějšího krušnohorského pěvce připomíná půl stovky pomníků a stezka

28. dubna 2024  11:15

V pondělí 29. dubna uplyne „nekulatých“ 87 roků od úmrtí básníka a pěvce Antona Günthera. Pokud si...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...