Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrady a zámky v kraji neměly i díky atraktivním akcím o návštěvníky nouzi

  9:30
Správci historických památek jsou vesměs nadšeni z letošní sezony. Počty turistů jdou nahoru, hodně zabírají nejrůznější akce pro malé i velké návštěvníky. Největší spokojenost vládne na hradě Loket nebo v Bečově nad Teplou. Ukazuje se však, že jenom prohlídky interiérů nestačí. Lidé se chtějí bavit na nejrůznějších akcích, které proto historické památky připravují.

Hrad Loket patří k nejnavštěvovanějším památkám v Karlovarském kraji. | foto: Jaroslav Piela

Jednu z rekordních návštěvností očekávají letos na hradě v Lokti. „Na konci října jsme měli o deset tisíc návštěvníků více než minulý rok ve stejné době,“ řekla ředitelka hradu Jana Těžká. Loni si přitom za celý rok našlo cestu na gotickou památku 148 tisíc lidí. A je tu naděje, že letos padne i předcovidový rekord z roku 2019.

Podle ředitelky loketského hradu se na jeho návštěvnosti pozitivně odrážejí i vzdělávací programy pro děti. Aktuálně na hradě pro nejmenší návštěvníky nabízejí program spojený s českým panovníkem Rudolfem II. Habsburským. Návštěvnost zvyšují i různé akce, ať už slavnosti purkrabího Půty, vinobraní či svatomartinské setkání.

Když chybí personál

Pozadu nezůstávají ani v Bečově nad Teplou. Na státní hrad a zámek sem přišlo téměř 58 tisíc platících návštěvníků. Jeho kastelán Tomáš Wizovský věří, že se ještě podaří překonat magickou šedesátitisícovou hranici. I když se v Bečově proti loňské sezoně mírně snížil počet hostů, stále se drží na svém dlouholetém průměru.

Jistou komplikací v návštěvnické sezoně na Bečově byl nedostatek personálu. „Méně hostů jsme měli právě kvůli tomu, že dolní zámek jsme pro nedostatek personálu provozovali pouze v letních měsících,“ vysvětlil kastelán Wizovský. I přesto patří Bečov nad Teplou v regionu mezi nejnavštěvovanější památky ve správě Národního památkového ústavu.

Vzdělávání na zámku

Spokojenost vládne i na zámku Kynžvart, i když se ještě nepodařilo dosáhnout předcovidových čísel. „Návštěvnost se nám ještě nevrátila na počty v době před pandemií, ale má stoupající tendenci. Letos přišlo více než 33 tisíc lidí. Podařilo se dohnat mírný deficit z prvního pololetí a oproti loňsku návštěvnost navýšit,“ informoval Štefan Brštiak ze správy zámku.

Podotkl, že lidé měli zájem nejen o prohlídky zámku, ale rovněž o vzdělávací programy podporované Karlovarským krajem. Zámek je nabízí pro mateřské, základní a střední školy. Na zámku se konala řada zajímavých akcí. Zámecké slavnosti, divadelní představení i koncerty. Památka oslavila také 250. výročí narození knížete Klemense Metternicha.

Oslava narozenin kancléře

Na Kynžvartu se konala řada akcí k tomuto jubileu. „Zmínil bych sympozium Klemens Metternich a mocenská rovnováha v Evropě, jehož se zúčastnili čeští odborníci na knížete Metternicha a politiku 19. století. Při Hradozámecké noci lidi rozesmála divadelní komedie Metternich nežil jako mnich coby zábavné odlehčení o životě rakouského kancléře,“ dodal Brštiak.

Štefan Brštiak se zmínil o tom, že se letos podařilo na Kynžvartu dokončit hned několik projektů v rámci restaurátorských prací. Nový vzhled získal například altán s vyhlídkou v zámeckém parku a litinová fontána na nádvoří. Restaurátoři se zaměřili i na některá grafická díla a opravuje se rovněž velký Františkův obelisk.

Gastronomické vánoční prohlídky

Hrad Seeberg hlásí letos podobnou návštěvnost jako v uplynulých letech. „Ročně na hrad dorazí kolem dvaceti tisíc návštěvníků a k tomu číslu jsme dospěli i v letošním roce,“ sdělil zástupce kastelánky Jan Buriánek. Kromě klasických prohlídek nabídl letos hrad například oslavy Velikonoc, středověké městečko, festival vína či dětskou akci Pohádkový hrad.

„V listopadu a první tři víkendy v prosinci je hrad otevřený v pátek, v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin. „V prosinci se budou v tyto dny konat prohlídky s tématem oslavy Vánoc za posledních sto let. Řeč bude o jídle, které na Štědrý den naše babičky a dědečkové chystali, ale i o zvycích, které ctili. Začátek je naplánován na 14. hodinu,“ dodal Buriánek.

Přišli i bývalí vlastníci

Zpřístupněný byl pro veřejnost i téměř neznámý hrad a zámek v Libé na Chebsku. „Letošní sezona byla opravdu pěkná. Lidé se zajímali, chodili na prohlídky, hlavně v červenci. To jsme měli dost napilno. S velkým zájmem se setkala výstava obrazů akademického malíře Jana Řeřichy, konalo se u nás i několik svateb,“ uvedla kastelánka Šárka Doffková.

Kastelánka hradu a zámku se zmínila, že památkový objekt v Libé přivítal na prohlídce rovněž potomka šlechtického rodu, který hrad držel ve 14. století. „Sídlo svých předků navštívil Christian Rudisch. Majitelů se tady v minulosti ale vystřídalo víc. Dá se říct, že každý rok se zde někdo z nich objeví,“ doplnila Šárka Doffková.

16. listopadu 2023

  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Hrad Vildštejn otevírá brány dětem, připravil jim Univerzitu hra(d)ní

27. dubna 2024  9:47

Přibližně před rokem napadlo Zuzanu Pumrovou a Jaroslava Bílka z hradu Vildštejn ve Skalné, že...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...