Hrad Loket patří k nejnavštěvovanějším památkám v Karlovarském kraji. | foto: Jaroslav Piela

Hrady a zámky v kraji neměly i díky atraktivním akcím o návštěvníky nouzi

  • 0
Správci historických památek jsou vesměs nadšeni z letošní sezony. Počty turistů jdou nahoru, hodně zabírají nejrůznější akce pro malé i velké návštěvníky. Největší spokojenost vládne na hradě Loket nebo v Bečově nad Teplou. Ukazuje se však, že jenom prohlídky interiérů nestačí. Lidé se chtějí bavit na nejrůznějších akcích, které proto historické památky připravují.

Jednu z rekordních návštěvností očekávají letos na hradě v Lokti. „Na konci října jsme měli o deset tisíc návštěvníků více než minulý rok ve stejné době,“ řekla ředitelka hradu Jana Těžká. Loni si přitom za celý rok našlo cestu na gotickou památku 148 tisíc lidí. A je tu naděje, že letos padne i předcovidový rekord z roku 2019.

Podle ředitelky loketského hradu se na jeho návštěvnosti pozitivně odrážejí i vzdělávací programy pro děti. Aktuálně na hradě pro nejmenší návštěvníky nabízejí program spojený s českým panovníkem Rudolfem II. Habsburským. Návštěvnost zvyšují i různé akce, ať už slavnosti purkrabího Půty, vinobraní či svatomartinské setkání.

Když chybí personál

Pozadu nezůstávají ani v Bečově nad Teplou. Na státní hrad a zámek sem přišlo téměř 58 tisíc platících návštěvníků. Jeho kastelán Tomáš Wizovský věří, že se ještě podaří překonat magickou šedesátitisícovou hranici. I když se v Bečově proti loňské sezoně mírně snížil počet hostů, stále se drží na svém dlouholetém průměru.

Jistou komplikací v návštěvnické sezoně na Bečově byl nedostatek personálu. „Méně hostů jsme měli právě kvůli tomu, že dolní zámek jsme pro nedostatek personálu provozovali pouze v letních měsících,“ vysvětlil kastelán Wizovský. I přesto patří Bečov nad Teplou v regionu mezi nejnavštěvovanější památky ve správě Národního památkového ústavu.

Vzdělávání na zámku

Spokojenost vládne i na zámku Kynžvart, i když se ještě nepodařilo dosáhnout předcovidových čísel. „Návštěvnost se nám ještě nevrátila na počty v době před pandemií, ale má stoupající tendenci. Letos přišlo více než 33 tisíc lidí. Podařilo se dohnat mírný deficit z prvního pololetí a oproti loňsku návštěvnost navýšit,“ informoval Štefan Brštiak ze správy zámku.

Podotkl, že lidé měli zájem nejen o prohlídky zámku, ale rovněž o vzdělávací programy podporované Karlovarským krajem. Zámek je nabízí pro mateřské, základní a střední školy. Na zámku se konala řada zajímavých akcí. Zámecké slavnosti, divadelní představení i koncerty. Památka oslavila také 250. výročí narození knížete Klemense Metternicha.

Oslava narozenin kancléře

Na Kynžvartu se konala řada akcí k tomuto jubileu. „Zmínil bych sympozium Klemens Metternich a mocenská rovnováha v Evropě, jehož se zúčastnili čeští odborníci na knížete Metternicha a politiku 19. století. Při Hradozámecké noci lidi rozesmála divadelní komedie Metternich nežil jako mnich coby zábavné odlehčení o životě rakouského kancléře,“ dodal Brštiak.

Štefan Brštiak se zmínil o tom, že se letos podařilo na Kynžvartu dokončit hned několik projektů v rámci restaurátorských prací. Nový vzhled získal například altán s vyhlídkou v zámeckém parku a litinová fontána na nádvoří. Restaurátoři se zaměřili i na některá grafická díla a opravuje se rovněž velký Františkův obelisk.

Gastronomické vánoční prohlídky

Hrad Seeberg hlásí letos podobnou návštěvnost jako v uplynulých letech. „Ročně na hrad dorazí kolem dvaceti tisíc návštěvníků a k tomu číslu jsme dospěli i v letošním roce,“ sdělil zástupce kastelánky Jan Buriánek. Kromě klasických prohlídek nabídl letos hrad například oslavy Velikonoc, středověké městečko, festival vína či dětskou akci Pohádkový hrad.

„V listopadu a první tři víkendy v prosinci je hrad otevřený v pátek, v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin. „V prosinci se budou v tyto dny konat prohlídky s tématem oslavy Vánoc za posledních sto let. Řeč bude o jídle, které na Štědrý den naše babičky a dědečkové chystali, ale i o zvycích, které ctili. Začátek je naplánován na 14. hodinu,“ dodal Buriánek.

Přišli i bývalí vlastníci

Zpřístupněný byl pro veřejnost i téměř neznámý hrad a zámek v Libé na Chebsku. „Letošní sezona byla opravdu pěkná. Lidé se zajímali, chodili na prohlídky, hlavně v červenci. To jsme měli dost napilno. S velkým zájmem se setkala výstava obrazů akademického malíře Jana Řeřichy, konalo se u nás i několik svateb,“ uvedla kastelánka Šárka Doffková.

Kastelánka hradu a zámku se zmínila, že památkový objekt v Libé přivítal na prohlídce rovněž potomka šlechtického rodu, který hrad držel ve 14. století. „Sídlo svých předků navštívil Christian Rudisch. Majitelů se tady v minulosti ale vystřídalo víc. Dá se říct, že každý rok se zde někdo z nich objeví,“ doplnila Šárka Doffková.

16. listopadu 2023

, ,