Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrady a zámky v kraji neměly i díky atraktivním akcím o návštěvníky nouzi

  9:30
Správci historických památek jsou vesměs nadšeni z letošní sezony. Počty turistů jdou nahoru, hodně zabírají nejrůznější akce pro malé i velké návštěvníky. Největší spokojenost vládne na hradě Loket nebo v Bečově nad Teplou. Ukazuje se však, že jenom prohlídky interiérů nestačí. Lidé se chtějí bavit na nejrůznějších akcích, které proto historické památky připravují.

Hrad Loket patří k nejnavštěvovanějším památkám v Karlovarském kraji. | foto: Jaroslav Piela

Jednu z rekordních návštěvností očekávají letos na hradě v Lokti. „Na konci října jsme měli o deset tisíc návštěvníků více než minulý rok ve stejné době,“ řekla ředitelka hradu Jana Těžká. Loni si přitom za celý rok našlo cestu na gotickou památku 148 tisíc lidí. A je tu naděje, že letos padne i předcovidový rekord z roku 2019.

Podle ředitelky loketského hradu se na jeho návštěvnosti pozitivně odrážejí i vzdělávací programy pro děti. Aktuálně na hradě pro nejmenší návštěvníky nabízejí program spojený s českým panovníkem Rudolfem II. Habsburským. Návštěvnost zvyšují i různé akce, ať už slavnosti purkrabího Půty, vinobraní či svatomartinské setkání.

Když chybí personál

Pozadu nezůstávají ani v Bečově nad Teplou. Na státní hrad a zámek sem přišlo téměř 58 tisíc platících návštěvníků. Jeho kastelán Tomáš Wizovský věří, že se ještě podaří překonat magickou šedesátitisícovou hranici. I když se v Bečově proti loňské sezoně mírně snížil počet hostů, stále se drží na svém dlouholetém průměru.

Jistou komplikací v návštěvnické sezoně na Bečově byl nedostatek personálu. „Méně hostů jsme měli právě kvůli tomu, že dolní zámek jsme pro nedostatek personálu provozovali pouze v letních měsících,“ vysvětlil kastelán Wizovský. I přesto patří Bečov nad Teplou v regionu mezi nejnavštěvovanější památky ve správě Národního památkového ústavu.

Vzdělávání na zámku

Spokojenost vládne i na zámku Kynžvart, i když se ještě nepodařilo dosáhnout předcovidových čísel. „Návštěvnost se nám ještě nevrátila na počty v době před pandemií, ale má stoupající tendenci. Letos přišlo více než 33 tisíc lidí. Podařilo se dohnat mírný deficit z prvního pololetí a oproti loňsku návštěvnost navýšit,“ informoval Štefan Brštiak ze správy zámku.

Podotkl, že lidé měli zájem nejen o prohlídky zámku, ale rovněž o vzdělávací programy podporované Karlovarským krajem. Zámek je nabízí pro mateřské, základní a střední školy. Na zámku se konala řada zajímavých akcí. Zámecké slavnosti, divadelní představení i koncerty. Památka oslavila také 250. výročí narození knížete Klemense Metternicha.

Oslava narozenin kancléře

Na Kynžvartu se konala řada akcí k tomuto jubileu. „Zmínil bych sympozium Klemens Metternich a mocenská rovnováha v Evropě, jehož se zúčastnili čeští odborníci na knížete Metternicha a politiku 19. století. Při Hradozámecké noci lidi rozesmála divadelní komedie Metternich nežil jako mnich coby zábavné odlehčení o životě rakouského kancléře,“ dodal Brštiak.

Štefan Brštiak se zmínil o tom, že se letos podařilo na Kynžvartu dokončit hned několik projektů v rámci restaurátorských prací. Nový vzhled získal například altán s vyhlídkou v zámeckém parku a litinová fontána na nádvoří. Restaurátoři se zaměřili i na některá grafická díla a opravuje se rovněž velký Františkův obelisk.

Gastronomické vánoční prohlídky

Hrad Seeberg hlásí letos podobnou návštěvnost jako v uplynulých letech. „Ročně na hrad dorazí kolem dvaceti tisíc návštěvníků a k tomu číslu jsme dospěli i v letošním roce,“ sdělil zástupce kastelánky Jan Buriánek. Kromě klasických prohlídek nabídl letos hrad například oslavy Velikonoc, středověké městečko, festival vína či dětskou akci Pohádkový hrad.

„V listopadu a první tři víkendy v prosinci je hrad otevřený v pátek, v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin. „V prosinci se budou v tyto dny konat prohlídky s tématem oslavy Vánoc za posledních sto let. Řeč bude o jídle, které na Štědrý den naše babičky a dědečkové chystali, ale i o zvycích, které ctili. Začátek je naplánován na 14. hodinu,“ dodal Buriánek.

Přišli i bývalí vlastníci

Zpřístupněný byl pro veřejnost i téměř neznámý hrad a zámek v Libé na Chebsku. „Letošní sezona byla opravdu pěkná. Lidé se zajímali, chodili na prohlídky, hlavně v červenci. To jsme měli dost napilno. S velkým zájmem se setkala výstava obrazů akademického malíře Jana Řeřichy, konalo se u nás i několik svateb,“ uvedla kastelánka Šárka Doffková.

Kastelánka hradu a zámku se zmínila, že památkový objekt v Libé přivítal na prohlídce rovněž potomka šlechtického rodu, který hrad držel ve 14. století. „Sídlo svých předků navštívil Christian Rudisch. Majitelů se tady v minulosti ale vystřídalo víc. Dá se říct, že každý rok se zde někdo z nich objeví,“ doplnila Šárka Doffková.

16. listopadu 2023

  • Nejčtenější

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Unikátní hrob z doby halštatské pod Vladařem vydal jantarové tajemství

20. května 2024  18:03

Množstvím uložených jantarových předmětů unikátní hrob objevili na poli nedaleko obce Močidlec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek

23. května 2024  14:09

Až 150 milionů kusů plechovek s nápoji chce ročně stáčet společnost Bofillex, která spustila provoz...

Senior věděl, že ho okrádá falešná sociální pracovnice. Opět ji pustil do bytu

23. května 2024  10:14

Pocit osamělosti někdy přiměje seniory snášet těžko pochopitelné věci. Třeba i vědomí, že je...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit

24. května 2024  13:37

Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....

Vandal z Varů skončil ve vazbě. Dlažebními kostkami poškodil čtrnáct aut

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

Krkavčí táta z hor. První mu uletěl, teď se v bistru stará o nové ptáče

25. května 2024  9:33

Když loni Václavu Zápotočnému, provozovateli občerstvení Maringotka v Hřebečné, uletěl ochočený...

Díry v silnici opraví díky mikrovlnné technologii, zabere to jen desítky minut

24. května 2024  18:03

Nahřát připravený výmol na 140 stupňů a pak jej zasypat o dvacet stupňů teplejší asfaltovou směsí....

Chebský komín už nebude pro čápy nebezpečný, odborníci jeho vrchol zakryjí sítí

24. května 2024  16:55

Vylézt na patnáct metrů vysoký nevyužívaný komín a zajistit jeho vrchol konstrukcí z kari sítě tak,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...