Nádražní budova městečku slávu nedělala, po opravě prokoukla a jsou v ní i byty

  • 1
Do tří nových městských bytů se budou moci nastěhovat lidé v Hroznětíně na Karlovarsku. Byty se nacházejí v zrekonstruované budově nádraží. Radnice nyní vybere vhodné nájemníky, při jejichž volbě chtějí Hroznětínští dát přednost například vícepočetným mladým rodinám. Vedení města plánuje bytový fond rozšiřovat i v dalších letech.

„Zrekonstruované nádraží jsme úspěšně zkolaudovali. Dům bude sloužit také k bydlení. Po opravě budovy jsme získali tři nové byty,“ informoval Martin Maleček, starosta Hroznětína.

„Nyní je budeme pronajímat občanům. Přidělení bytů má svá pravidla. Zájemci musí mít trvalý pobyt ve správním území města Hroznětín a nemohou vlastnit nebo spoluvlastnit žádnou nemovitost,“ vysvětlil Maleček.

Podle něj se při výběru zohledňují také další kritéria. „Výběr konzultujeme s naší sociální komisí. Chceme vyjít vstříc například mladým rodinám. Konečné rozhodnutí je pak na radě města,“ doplnil starosta.

Radnice získala nádraží před čtyřmi lety. „Budovu jsme odkoupili od Správy železnic i s částí pozemku. Nebyla v dobrém stavu, což nám vadilo, protože při příjezdu do města působila nevzhledně,“ podotkl Maleček.

O byty bude zájem, věří starosta

V objektu byly tři služební byty, které se město rozhodlo opravit a nabídnout k pronájmu. „V současnosti tak nádraží slouží nejenom původnímu účelu, ale opravou objektu jsme rozšířili náš bytový fond. Náklady na rekonstrukci činily zhruba osm milionů korun,“ uvedl hroznětínský starosta.

Radnice disponuje 103 městskými byty. V budoucnu však Hroznětínští chtějí jejich počet dále navyšovat.

„Stále není dostatek větších bytů 3+1 pro mladé rodiny s dětmi. Máme ale verzi, jak situaci řešit. Chceme realizovat přístavbu dvou pater jednoho z městských domů. Ta by přinesla další byty 2+1 a 3+1. S projektem počítáme zhruba v letech 2026 či 2027. Vše je závislé také na financích. Naštěstí se na podobné stavební akce dá žádat o dotace, což výrazně pomáhá,“ doplnil Maleček.