Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V poslední premiéře odhalí dívka Valérie na chebské scéně vášně i tajemství

  13:50
Poslední premiérou končící Extra echt epesně české sezony Západočeského divadla v Chebu se stala jevištní adaptace knihy Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů. Dospívající dívka Valérie prožije na scéně podivuhodný týden plný snů. Spolu s ní diváci zažijí chvíle, kdy si realita podává ruku s fantazií, probouzí se neobjevené vášně nebo se zhmotňují se noční můry.
Poslední premiérou sezony je v Západočeském divadle Cheb je jevištní adaptace...

Poslední premiérou sezony je v Západočeském divadle Cheb je jevištní adaptace knihy Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů. | foto: Michal Mráka, ZDCH

Černý román českého poetisty a surrealisty Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů byl napsán v roce 1935 a poprvé vydán o deset let později. Zobrazuje sedm dní v životě dívky žijící na malém městečku se svou babičkou a její přerod v dospělou ženu. Tento iniciační týden je pro Valérii naplněn podivnými událostmi.

Dramatizace podle Nezvala

Valérie je zatažena do barvitého a částečně hrozivého světa fantazie a podvědomí, kde obludně zhmotnělé lidské vášně ohrožují a snaží se zahubit mladičkou nezkušenou dívku a jejího záhadného utajeného bratra Orlíka. Titul proslavil i stejnojmenný poetický horor Jaromila Jireše a Ester Krumbachové z roku 1970, jeden z posledních velkých filmů československé nové vlny.

Chebská dramatizace z pera režiséra Jiřího Hajdyly a Marcely Magdové však vychází hlavně z původní Nezvalovy předlohy a snaží se o větší zpřehlednění spletitého příběhu tak, aby byl divákům srozumitelný. „Představení je pro ty, kteří se rádi nechají unést fantazií a svezou se na vlně atmosfér. Líbit se bude především všem romantickým duším,“ uvedl režisér Hajdyla.

Konkurz na hlavní role

Dramaturgyně Martina Pokorná se nebojí přirovnat divadelní adaptaci k literárnímu žánru young adult. „Naši dospívající hrdinové bojují s okolnostmi kolem sebe i s vlastními hormony. V jednu chvíli jsou nadšení a v druhou v depresi. Je to jako na kolotoči. A samozřejmě dojde i na sexy upíry – a já neznám více klišoidní prototyp postavy z literatury pro mladistvé, než je sexy upír,“ dodala Pokorná.

Poslední premiérou sezony je v Západočeském divadle Cheb je jevištní adaptace knihy Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů.

Ústřední hrdiny příběhu – Valérii i Orlíka – by měli ztvárnit velmi mladí herci. Divadlo proto pořádalo na obě role konkurz a režisér Hajdyla vybíral z desítek uchazečů. „Orlíkem je nová posila chebského souboru z muzikálového oboru brněnské JAMU Samuel Gonda. V titulní roli Valérie se pak objeví čerstvá absolventka Pražské konzervatoře, chebská rodačka Katrin Weitzenbauerová,“ uvedla Pokorná.

Hra poučením pro mladé

Pro Katrin Weitzenbauerovou se jedná o první klasické zkoušení v profesionálním divadle, a je tak velmi vděčná, že tuto šanci dostala právě v rodném městě. „Měla jsem z toho respekt a jsem moc ráda, že je to právě tady v Chebu, v prostředí, které mi není neznámé,“ svěřila se herečka. Celý příběh je pro ni navíc i v jejím věku velmi aktuální.

„Valérie objevuje vše, co jí dospělácký život nabízí. Přichází na to, kudy a kam má jít, co má nebo nemá dělat. Zvláště v dnešní době, kdy mnoho z nás v tomto věku neví, jakou cestou se vydat, a jestli to, co zažíváme, je správné či není, je důležité o tom mluvit. Myslím, že to mnoha dospívajícím může ukázat, že všechno, co prožívají, je legitimní a správné a že se nemusí stydět o tom mluvit,“ svěřila se Weitzenbauerová.

Nechybí hudební doprovod

Na scéně vystoupí členové Západočeského divadla v Chebu a také hosté z Karlových Varů. Upířího konstábla hraje Petr Németh, chlípného mnicha Graciána Petr Joo, ve dvojroli Babičky a zestárlé statkářky Hedviky se objeví Radmila Urbanová, mladou Hedviku a zázračně omládlou babičku Elzu hraje Magdaléna Hniličková. Diváci dále uvidí Elišku Huber Malíkovou a Jindřicha Skopce, Pavla Richtu, Jiřího Švece a Pavla Kubína.

Dva posledně jmenovaní se postarají také o hudební doprovod inscenace. „Autorem hudby je herec a performer Ivo Gregorec Sedláček, známý z působení v experimentálním rapovém duu P/\ST. Svět dívčí nevinnosti, který Valérie postupně opouští, zabydlí také sbor panen tvořený vždy pěticí dívek ze ZUŠ,“ dodala dramaturgyně Martina Pokorná.

Velká postel s nebesy

Scénu navrhla Michaela Semotánová, hlavní roli v ní hraje velká postel s nebesy. „Ta se z Valériina útočiště stává postupně kazatelnou, součástí tajemného sklepení, hranicí, na níž má být hlavní hrdinka upálena, i neřestným nevěstincem,“ podotkla Pokorná. Atmosféru dotvářejí projekce Marka Mrkvičky a pohybové scény nejen snových výjevů, které s herci připravil choreograf Peter Šavel.

Premiéra inscenace Valérie a týden divů je na programu Západočeského divadla v Chebu se uskutečnila 10. června. Do konce sezony se hraje ještě 13. a 15. června od 17 hodin a 16. a 21. června od 19 hodin. Vždy 30 minut před začátkem je zájemcům k dispozici dramaturgický úvod v kavárně Thálie.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Na okraji Mariánských Lázní se dočkají zastávek jako v civilizovaném světě

29. dubna 2024  9:44

Takřka v příkopu a navíc bez ochrany proti dešti, větru či slunci, jen kousek od svištících...

Slávistky otočily první semifinále s Kynžvartem a vyhrály o dvě branky

28. dubna 2024  19:19

Házenkářky mistrovské Slavie po velkém obratu vyhrály první ligové semifinále nad Kynžvartem a do...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Nejslavnějšího krušnohorského pěvce připomíná půl stovky pomníků a stezka

28. dubna 2024  11:15

V pondělí 29. dubna uplyne „nekulatých“ 87 roků od úmrtí básníka a pěvce Antona Günthera. Pokud si...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...