Ředitel muzea Jaromír Bartoš představuje plášť opata Reintenbergera. | foto: Muzeum M. Lázně

Do muzea se vrátil plášť opata Reitenbergera, který před lety záhadně zmizel

  • 0
Městské muzeum Mariánské Lázně rozšířilo své sbírky. Z právě vyřízené pozůstalosti získalo několik jedinečných exponátů. Snad nejzajímavějším předmětem je plášť Karla Kašpara Reitenbergera, tepelského opata a jednoho ze zakladatelů Mariánských Lázní. Opat se v letech 1812 až 1827 zásadně zasloužil o rozvoj lázeňství.

Reitenbergerův plášť už kdysi muzeum mělo ve svých sbírkách, pak se ale cennost záhadně ztratila. „Plášť byl od 50. let zapsán mezi sbírkové předměty. Předpokládám, že k jeho ztrátě došlo někdy během rekonstrukce muzea v 80. letech minulého století,“ vysvětluje ředitel muzea Jaromír Bartoš.

Jak plášť zmizel, zůstává záhadou

Podle Bartoše bylo poměrně lehké poznat, že předmět skutečně patřil jedné z nejvýznamnějších osobností města. Byl totiž stále ještě opatřený inventárním číslem muzea. „A v naší přírůstkové knize je napsáno, že pod tímto číslem je uložený právě plášť opata Reitenbergera. Předmět navíc přesně odpovídá tomu, jak je v knize popsán,“ konstatoval ředitel Bartoš.

Jak se exponát ocitnul v soukromých rukách, nechce ředitel spekulovat. „Nic bližšího k tomu nevím. Jsem zde od roku 2004 a v té době už tu ten plášť nebyl. Předpokládám, že někdy v 80. letech, kdy se dělala nová přístavba a došlo k velkému stěhování muzea, tak ten plášť musel někde zůstat ležet. Jak to ale bylo, to už se asi nedozvíme,“ podotkl.

Pozůstalost tvoří i stovka snímků

Opatský plášť má tmavě modrou barvu, dvě malé vnitřní náprsní kapsy a krátkou pelerínu pokrývající ramena. „Jeho stav není příliš dobrý. Bude třeba ho nejdříve zrestaurovat a až poté ho budeme moci vystavit,“ dodává Bartoš. Pozůstalost, kterou muzeum získalo, tvoří také téměř stovka fotografií Mariánských Lázní z let 1870 až 1905.

A také fotografie pořízené v průběhu vyšetřování vraždy německého filozofa Theodora Lessinga ve vile Edelweiss v roce 1933. Zajímavostí je i projev tehdejšího ministra zahraničních věcí Jana Masaryka na téma Československo a Spojené národy. Přednesl ho při zahájení letní školy v Mariánských Lázních 24. srpna 1947. Jan Masaryk k němu připojil vlastnoruční věnování s datací a podpisem.

26. června 2015