ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Armáda posílá mariánskolázeňské léčebně na pomoc deset vojáků

  • 5
Armáda dnes pošle na pomoc do léčebny dlouhodobě nemocných v Mariánských Lázních deset vojáků, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Vyslání v pondělí umožnila změnou nařízení vláda. V LDN je vysoký počet nakažených pacientů i personálu.

O vyslání vojáků požádal Karlovarský kraj poté, co v Mariánských Lázních vzrostl za týden počet odhalených případů koronaviru o více než čtyři desítky, asi čtvrtinu tvoří personál.

Armáda na pomoc vyčlenila příslušníky Velitelství výcviku - Vojenské akademie Vyškov. Vojáci budou mít na starosti pomocné práce. Podle Dvořákové by deset vojáků mělo v nemocnici nastoupit do třetí hodiny odpoledne.

Nemocnice by měla vojáky využít v provozu mariánskolázeňské nemocnice například při dezinfekci prostor a při dalších pracích do doby, než se zaměstnanci vrátí z izolace a z karantény. 

Armáda zváží, zda může pomoci i jinde

Vláda již dříve vyčlenila 360 vojáků na pomoc domovům se sociální péčí, nařízení tak neumožňovalo pomoci nemocničním zařízením. Ministři to na pondělním jednání změnili a okruh možné pomoci rozšířili i na „zařízení provozovaná poskytovateli zdravotních služeb poskytujících následnou lůžkovou péči nebo dlouhodobou lůžkovou péči“.

Vojáci mohou v určených zařízeních vykonávat pomocné činnosti, ke kterým nepotřebují zvláštní odborné znalosti. Nasazeni takto již jsou v Alzheimercentru Ostrava, kde jich bude patnáct pomáhat až do konce nouzového stavu. 

Armáda podle Dvořákové po změně nařízení vlády zreviduje žádosti o pomoc, které v minulosti dostala a které nesplňovaly původní podmínky. Zkontroluje, zda by v těchto případech mohla nově pomoc poskytnout a zda zájem o ni stále trvá.