Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Infocentrum se bude stěhovat na hlavní poštu, vydávat balíky ale odmítá

  16:15
V přípravách na stěhování městského infocentra pokračuje karlovarská radnice. Turisté by jej nově mohli najít v budově hlavní pošty na třídě T.G.M. Vedení infocentra se přemístění do upravených prostor nebrání, vydávat balíky ovšem nechce.

Hlavní karlovarské infocentrum sídlí v jedné z dřevěných staveb na předělu Lázeňské ulice a Tržiště v Karlových Varech. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové už je ve spolupráci se zástupci České pošty připravené přebudování tamních prostor.

„Nyní zpracováváme rozpočet a domlouváme se na tom, kdo a jak by to financoval. Vypadá to tak, že platit by to mělo město, a potom si to odbydlí z nájmu,“ uvedla. 

Kromě toho ale zástupci radnice řeší ještě jednu věc. Jde o to, zda by bylo město schopno nabídnout pomocnou službu. A to, že by si mohli lidé v přestěhovaném infocentru vyzvedávat o víkendech balíky. „Byli bychom rádi, aby se i tahle podmínka dořešila, než se případná smlouva uzavře,“ doplnila primátorka. 

Zástupci infocentra ale nejsou z tohoto nápadu nijak nadšeni. Ředitel Josef Dlohoš uvedl, že pokud se podaří všechny plánované úpravy, bude hlavní pošta vyhovujícím prostorem. Navrhovanému přijímání balíků se ale infocentrum brání.

„Pokud se nepovede vše tak, jak má být, budeme v budově v nějakém provizoriu. Pokud k tomu budeme mít zavedenou službu vydávání balíků rezidentům, tak to nepovažuji za zcela šťastné řešení a do takové varianty zřejmě nepůjdeme,“ předestřel.

Zároveň poukázal, že se jedná o službu, kterou pošta domlouvá s externími společnostmi, malými městy či vesnicemi, které si ji zřizují například na svých úřadech či jiných vyčleněných prostorách. „Tohle samozřejmě chápu, ale nedokážu pochopit, proč bychom se tomu měli věnovat na hlavní poště číslo jedna v Karlových Varech,“ doplnil Josef Dlohoš.

Dům UVA je provozuschopný, potíže se dají řešit

Infocentrum mělo v Karlových Varech donedávna dvě pobočky. Ta, která sídlila v budově Becherplatzu, už je ale uzavřena. Zůstalo pouze sídlo ve zrekonstruovaném domě UVA v Lázeňské ulici, který je součástí takzvaných tržních krámků. Infocentrum se tam přestěhovalo v roce 2013, kdy skončila nákladná rekonstrukce domu. Město za ni v minulosti zaplatilo zhruba 10 milionů korun, další peníze posílalo na odstraňování vlhkosti kvůli divokým vývěrům pramenů.

„Infocentrum je v tržních krámcích v provozu, nemohou je ale využívat na sto procent,“ řekl primátorčin náměstek pro majetek Josef Kopfstein. Podle Josefa Dlohoše se však situace ohledně budovy zlepšila. 

„Je to starší dřevostavba, zrekonstruovaná pomocí vysoké investice, bohužel ne úplně šťastnou technologií nebo provedením - to je teď na znalcích, aby to posoudili. Nicméně po poslední rekonstrukci, která se uskutečnila tuším na konci loňského a na začátku letošního roku, se povedlo stav zasanovat tak, abychom byli provozuschopní a úplně nás to neovlivňovalo,“ popsal ředitel.

Stav domu UVA sice podle něj není stoprocentní a lidé z infocentra počítají s tím, že problémy budou dál přetrvávat, nicméně potíže se podle něj dají řešit odvětráváním a vysoušečem. Situaci označil Josef Dlohoš za stabilizovanou.

„Došlo k vybudování chybějící drenáže, na schodišti, které přiléhá ke skále, odkud vzlíná voda a vlhkost, je speciální sanační omítka. Společně se stavební firmou odhadujeme, že budova je stabilizovaná na jeden či dva roky,“ doplnil ředitel. 

Zástupci radnice začali o stěhování infocentra mluvit koncem loňského roku. Ještě začátkem toho letošního předpokládali, že by mohlo služby v nových prostorách nabízet od prvního května. Nyní primátorka odhadla, že příprava na stěhování bude hotová do konce června. „Během července a srpna by se budovalo a od září by mohlo být infocentrum v nových prostorách,“ řekla.

Čekání na UNESCO

Turistický ruch v současné době poznamenala opatření proti šíření koronaviru a pokles návštěvnosti zaznamenala řada destinací. Lze ale předpokládat, že zájem o Karlovy Vary v budoucnu vzroste, neboť jsou součástí nominace jedenácti evropských lázní do UNESCO.

O jejich zápisu bude rozhodovat Výbor pro světové dědictví. Zasedat měl už za pár týdnů v Číně, kvůli pandemii koronaviru je ale schůze odložena.

Podle předsedy mezinárodní pracovní skupiny Michala Urbana zatím není jasný termín ani místo zasedání. „Buď by se mohlo odehrát ještě letos v listopadu, nebo bude přesunuto až na příští rok. Rozhodnutí o tom by mělo padnout na začátku července,“ informoval.

Kromě Karlových Varů jsou součástí nominace v České republice také Mariánské a Františkovy Lázně.

  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Putovní socha ozdobila lázně, dříve už ji obdivovali třeba na Harvardu

26. dubna 2024  14:48

Dílo světoznámého umělce Tonyho Cragga zdobí od pátečního poledne park Střed v Mariánských Lázních....

Číšník, údržbář i pradlena v jednom. Personál malého kempu musí umět vše

26. dubna 2024  12:53

Číšník, pomocník v kuchyni, údržbář, nákupčí nebo pradlena. To jsou mimo jiné činnosti, které musí...

Nejsou obyčejné, jsou lázeňské. Toulavým kočkám pomáhá nový spolek

26. dubna 2024  9:30

Vykastrovat, ošetřit, vyléčit a případně najít nový domov. V Mariánských Lázních se o toulavé kočky...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...