Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavřený bazén v Potůčkách chce obec pronajmout za symbolickou korunu

  16:32
Boj o bazén v Potůčkách na Karlovarsku pokračuje. Po referendu, v němž lidé vyjádřili svou touhu zachovat koupaliště, nyní zastupitelstvo nabídlo objekt k pronájmu za symbolickou korunu ročně.

Zavřený a vypuštěný bazén v Potůčkách na Karlovarsku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Už téměř dva roky zeje bazén v jedné z nejbohatších obcí v regionu prázdnotou. Stejnou dobu bojují o jeho znovuotevření místní nadšenci, kterým se v srpnu povedlo vyvolat referendum, v němž většina voličů (94 ze 127) byla pro znovuotevření. Uzavření bazénu přičítá vedení města vysokým nákladům na provoz a špatnému stavu celého zařízení.

Potůčky si podle svého starosty Vlastimila Ondry nemohou provoz a ani opravu ze svého dovolit, protože se musí chovat jako řádný hospodář, proto teď zkouší objekt alespoň pronajmout. Starosta tvrdí, že by rekonstrukce objektu vyšla na zhruba deset milionů korun.

„Od otevření bazénu v roce 1997 do jeho uzavření v roce 2015 prodělal provozem zhruba 43 milionů korun. Argument, že obec na to má, jak poukazují někteří občané, není právně podložen a v některých občanech vzbuzuje pocit, že si obec takovýto ztrátový podnik a nehospodárné chování může dovolit. Jak stanovit únosnou mez financování podobných zařízení, je na úsudku zastupitelů, kteří jsou v pozici úředních osob a kteří si své rozhodnutí musí obhájit a nesou riziko případného postihu oproti ostatním občanům,“ vysvětlil starosta důvody k pronájmu a toho, proč obec ani po referendu nechce bazén provozovat.

První zájemci o pronájem si mohou bazén prohlédnout již ve čtvrtek od 13 hodin. „Minimální doba na pronájem je pět let a cena byla stanovena na minimální hranici jedné koruny za rok. Nejzásadnější podmínkou ale je, že provozovatel musí objekt sám a za své náklady rekonstruovat,“ podotkl Ondra.

Nájemce zaplatí na nájmu symbolickou korunu a dostane dotaci

Potůčky nabízí případnému uchazeči i pomocnou ruku, a sice dotaci na provoz ve výši 1,3 milionu korun ročně a symbolické nájemné ve výši 1 koruny. S novým plánem jsou seznámeni i lidé, kteří už dva roky bojují o otevření bazénu. Naději mu ale nedávají.

„Podmínky jsou nereálné, nikdo to nevezme. Jiné by to bylo, kdyby obec nechala koupaliště zrekonstruovat, za celou dobu provozování do něj nikdo neinvestoval a teď ho dva roky nechali zavřené,“ povzdechl si za sdružení o záchranu Vladimír Kvíčera.

Potůčky se také snaží přilákat případného provozovatele prostřednictvím inzercí v tisku, na internetu či v realitních kancelářích. S jednou firmou, která by připadala jako provozovatel bazénu v úvahu, už radnice jednala.

„Při seznámení se s podklady toto firma odmítla s tím, že opravovat a provozovat stávající areál je nesmysl a prostor areálu nevyhovuje především pro absenci dostatečných parkovacích míst, prostoru pro rozšíření atrakcí bazénu, možnosti stavby dalších provozoven, které by mohly navázat na stávající stavbu,“ popsal starosta.

Ve hře bylo i jiné multifunkční zařízení

Při jednání padla i varianta, že by obec podpořila výstavbu nového areálu v lokalitě plánovaného obchodního centra, kde by v sousedství byl postaven hotel či ubytovací zařízení a vznikly by další služby, které by snížily ztrátu provozu.

„Nové zařízení by reagovalo na poptávku po koupání v regionu a po atrakcích, jako jsou tobogány, divoké řeky, lázně jacuzzi, sauny, fitness a ubytovací služby,“ naznačil jednu z možných variant starosta.

Podpora stavby nového areálu se ale sdružení moc nelíbí.

„Tak nyní mluvíme o tom, že nejsou peníze a najednou by se začalo stavět. Nesouhlasím s tím, že je bazén špatně umístěný. Pro naši mateřskou a základní školu je na ideálním místě. Od uzavření bazénu bylo jedinou snahou města postavit místo něj multifunkční halu,“ míní Kvíčera.

Avizovaná multifunkční hala by měla do budoucna vyrůst na místě současného areálu s bazénem za budovou základní školy.

„O tomto by rozhodlo opět zastupitelstvo obce. Zastupitelé nyní řeší i havarijní stav stávající tělocvičny, která se nachází ve sklepních prostorách školy, a to z důvodu výskytu plísní, padající omítky, řeší se problém nedostatečné kapacity šaten pro žáky základní školy. Uvedené problémy mohla vyřešit právě stavba multifunkční haly, kde se počítalo prioritně s využitím pro děti ze základní a mateřské školy a kde měly být zřízeny i nové šatny. V obci také chybí společenské komunitní centrum, což by stavba haly vyřešila,“ dodal starosta.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Na okraji Mariánských Lázní se dočkají zastávek jako v civilizovaném světě

29. dubna 2024  9:44

Takřka v příkopu a navíc bez ochrany proti dešti, větru či slunci, jen kousek od svištících...

Slávistky otočily první semifinále s Kynžvartem a vyhrály o dvě branky

28. dubna 2024  19:19

Házenkářky mistrovské Slavie po velkém obratu vyhrály první ligové semifinále nad Kynžvartem a do...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Nejslavnějšího krušnohorského pěvce připomíná půl stovky pomníků a stezka

28. dubna 2024  11:15

V pondělí 29. dubna uplyne „nekulatých“ 87 roků od úmrtí básníka a pěvce Antona Günthera. Pokud si...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...