Alžbětiny lázně v Karlových Varech.

Alžbětiny lázně v Karlových Varech. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Nezájem lékařské fakulty zhatil plán na opravu Alžbětiných lázní

  • 2
Vedení karlovarské radnice chtělo získat peníze z programu Restart, který pomáhá vysokému školství, a opravit Alžbětiny lázně. Jenomže vysokoškolská výuka se zatím nekoná, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy dala krajskému městu definitivně sbohem.

„Stále se hledala ještě budova, která by byla využitelná pro možnost rozvoje vysoké školy. Jednalo se o fyzioterapii a nám přišlo skvělé propojení Alžbětiných lázní a případně budovy na nábřeží Jana Palacha,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (za ANO).

Právě školní budovu na nábřeží město už za minulého vedení pro 3. lékařskou fakultu připravovalo.

„Mysleli jsme si, že by Alžbětiny lázně byly pro budovu školy úplně nejvhodnější. Bohužel jsme nepočítali s tím, že 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v podstatě od celého záměru otevřít zde vysokou školu a obor fyzioterapie odstoupí,“ doplnila primátorka (podrobněji v článku Vary mají plán, jak dostat do města studium fyzioterapie. Vsadí na praxi).

Bývalé vedení radnice připravilo pro Alžbětiny lázně takzvané koncesní řízení, které spočívalo v jejich pronájmu a opravě. Tento plán ale noví zastupitelé odmítli s odůvodněním, že je pro město nevýhodný. Bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Petr Kulhánek (KOA) označil nový plán radnice za smělý, ale pouze vyřčený.

„Restart v jakékoli kombinaci se současným lázeňským provozem je prostě neslučitelný a mně je velmi líto, že po té před čtyřmi měsíci shozené koncesi, kterou si zastupitelé a vedení města ani nenastudovali, nemáme vůbec žádný další posun a v té budově se nic neudálo, ani se nic nepřipravuje,“ uvedl.

Zároveň doplnil, že se o osud Alžbětiných lázní obává. „Reálně hrozí to, že můžou být nabídnuty k prodeji, protože město si nebude vědět rady, co si s nimi počít,“ komentoval.

Lídr opozičních Pirátů Jindřich Čermák konstatoval, že se z jeho pohledu pro Alžbětiny lázně a jejich možné využití toho zas až tolik nemění. „Město by nyní mělo spojit síly s krajem a rozvíjet potenciál balneologického výzkumného ústavu,“ naznačil.

Nový Institut lázeňství a balneologie, který bude krajskou veřejně výzkumnou institucí, má začít fungovat přibližně od podzimu. Andrea Pfeffer Ferklová nicméně uvedla, že vyjednávání o příchodu veřejné vysoké školy do Karlových Varů neskončila.

„Začnou znovu, zřejmě s jinou vysokou školou, protože této myšlenky se stále ještě nechceme vzdát,“ řekla.

V úvahu by podle ní mohlo přicházet například ČVUT, s jehož zástupci nyní hejtmanství domlouvá příchod dopravní fakulty do regionu. ČVUT má také biomedicínskou fakultu, která rovněž vyučuje fyzioterapii. Podle Jindřicha Čermáka se po ukončení další spolupráce se 3. lékařskou fakultou potvrdilo tušení, které se rýsovalo už od začátku.

„Univerzita Karlova přistupovala k projektu mnohem méně nadšeně než město. Netuším, jaká je možnost nabídnout stejné podmínky jiné vysoké škole, ale trochu se bojím, že budeme osedlávat mrtvou kobylu,“ podotkl.

O tom, co dál s Alžbětinými lázněmi, chce vedení města rozhodnout do 30. června. „O jejich uzavření a o prodeji zatím vůbec neuvažujeme,“ ujistila primátorka.