Malá kočka bažinná, jež se narodila v jihlavské zoo, se barvou srsti vůbec nepodobá své matce. Nezvyklou tmavou formu zbarvení, která vzniká na základě takzvaného melanismu, zdědila po otci. | foto: Zoo Jihlava

Kočka bažinná v jihlavské zoo má po letech mládě. Kotě je černé po otci

  • 0
Po dlouhých osmi letech se v jihlavské zoo narodilo mládě kočky bažinné. Malá samička přišla na svět před dvěma měsíci, ovšem teprve teď začala prozkoumávat venkovní výběh, který obývá společně s matkou. Kotě je zajímavé tím, že je na rozdíl od své pískově hnědé mámy celé černé.

Neobvyklou tmavou formu zbarvení kotě zdědilo po svém otci, který je v sousední expozici. Černá barva vzniká na základě takzvaného melanismu.

„Nastává v případech, kdy se u jedince výrazně rozvine tmavý pigment a kresba srsti tak úplně nebo částečně vymizí. Je to opak albinismu,“ vysvětluje Simona Kubičková, vedoucí marketingu zoologické zahrady.

U kočkovitých šelem to podle ní není nic neobvyklého. „Například u levhartů nebo jaguárů se tento jev vyskytuje velice často. Typickým představitelem je černý panter, což je melanická forma levharta skvrnitého,“ dodává.

Nový pár koček bažinných sestavili zoologové teprve letos na jaře. A jak je patrné z odchovaného mláděte, našli v sobě zalíbení velice rychle. Dvouletý kocour pochází z německého Ascherslebenu a v Jihlavě je už od loňska. Partnerku mu dělá stejně stará samice, která do Jihlavy přišla letos začátkem března z Polska.

Kočka bažinná je dlouhonohá kočkovitá šelma, jež může vážit až patnáct kilogramů. Obývá oblast delty Nilu, vyskytuje se na Blízkém východě, ve střední Asii a na poloostrovech Přední a Zadní Indie. Ve starověkém Egyptě byly chovány a cvičeny k lovu vodního ptactva.

Žijí v okolí řek, jezer a lagun. Jsou to samotáři, kteří partnera vyhledávají pouze v období páření. Kočky bažinné loví vodní ptactvo, malé druhy savců, obojživelníky, ryby i plazy. Výjimečně si troufnou i na malé gazely nebo kozy a ovce.

15. dubna 2023