Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přerušený přívod vody i špatné krmení. Beranům na pastvě kdosi škodí

  14:04
Stádu beranů, které na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou spásá trávu, zřejmě kdosi systematicky škodí. Domnívá se to farmář Milan Daďourek z Počítek, jehož zvířata o památku UNESCO čtvrtým rokem „pečují“. Na pastvinách totiž v minulých týdnech nacházel zničené ohrady, opakovaně přerušený přívod vody do napajedla či nevhodnou potravu.
O travnaté plochy na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou se už pár let starají výhradně zvířata. Letos to ale berani nemají jednoduché, kdosi jim zřejmě začal systematicky škodit.

O travnaté plochy na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou se už pár let starají výhradně zvířata. Letos to ale berani nemají jednoduché, kdosi jim zřejmě začal systematicky škodit. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Ačkoliv se dosud ovce na Zelené hoře těšily velké popularitě veřejnosti a až na pár drobností lidé pravidla ve volně průchozích pastvinách respektovali, zhruba v půli srpna se situace výrazně změnila.

„Došlo bohužel k několika událostem, které by samy o sobě mohly být náhodami. Ale když k nim dojde takto opakovaně během pár týdnů, nebo spíš dnů, začínám si myslet, že jde o úmysl,“ povzdechl si farmář, který má nyní na městském pozemku poblíž kostela pětadvacet beranů.

Ti musejí občas čelit různým nekomfortním situacím, ale obvykle jde dle Daďourka spíše o jednorázové opilecké výstřelky.

Trávu na Zelené hoře spásají berani, skvěle nahradí lidské síly

„Zvířata tady třeba v noci nahánějí party opilců, občas někomu uteče do ohrady pes nebo kdosi po ovcích například i házel svíčky pocházející nejspíš z blízkého hřbitova - ty jsme našli rozházené po pastvině,“ vylíčil chovatel.

Se systematickým záškodnictvím, k jakému dochází nyní, se však doposud nesetkal. Během zhruba dvou týdnů byl hned několikrát přerušen přívod vody k napajedlu.

„Je štěstí, že jsme si toho všimli včas. Nevyteklo tak zbůhdarma nějaké extrémní množství vody a ani ovce nebyly dlouho na suchu. Stalo se to i v době, kdy byla velká horka. Neumím si představit, jaký důvod by někdo měl, aby takto zvířata trápil žízní,“ konstatoval Daďourek.

Fotopasti a častější kontroly strážníky

Napoprvé si chovatel myslel, že jde jenom o nějakou „klukovinu“, ale pak se situace v různých obměnách opakovala. Povolit nebo ucpat přívod vody navíc nejde nijak omylem, vyžaduje to určité úsilí.

Farmář i jeho kolegyně kontrolují pastvinu, v níž se lze volně pohybovat, pravidelně. Díky tomu si zavčasu všimli i poškození ohrad, k němuž došlo rovněž během inkriminovaných týdnů.

„Zda je někdo přestřihl, což usuzuje má kolegyně, nebo je ‚pouze‘ poškodil přelézáním a zbytek už dokonali zvědaví berani, to se těžko odhaduje,“ sdělil farmář. Nechápe ale, jaký důvod by někdo měl k přelézání drátěného oplocení. Na rozlehlou pastvinu se dá totiž vcelku jednoduše dostat hned několika vstupy. „A vniknutím do ohrady mimo ně si lidé cestu příliš nezkrátí,“ kroutí hlavou farmář.

Na ničení pastviny už upozornila na svém facebookovém profilu i radnice, jejíž zástupci přistoupili k některým opatřením. „V místě jsou nainstalované fotopasti, městská policie je ve střehu, ale moc prosíme také obyvatele, aby volali linku 156, pokud si všimnou něčeho nekalého,“ apeluje mluvčí radnice Blanka Sobolová.

Zvýšenou kontrolní činnost v okolí Zelené hory potvrzují rovněž sami strážníci. „Na tuto oblast se nyní zaměřujeme, naše hlídky tam míří častěji než dříve. Prostor je také monitorován. A vypadá to, že tento týden se snad situace už poněkud uklidnila,“ prohlásil Luboš Skřivánek, zástupce vedoucího městské policie.

23. května 2021

Starosta Martin Mrkos je jednáním neznámých vandalů rozhořčen. S pobytem beranů na Zelené hoře je totiž vedení města spokojené. Jednak jde o atrakci, jež sklízí úspěch u turistů i místních, zároveň ale prospívá také vegetaci na svazích pod památkou. Tyto srázy se navíc udržují jen velmi složitě.

„I v budoucnu bychom určitě v pastvě rádi pokračovali. Zdá se mi proto nepochopitelné, že má někdo potřebu škodit zrovna tímto způsobem a navíc zvířatům,“ prohlásil Mrkos.

Že by na hlídání ovcí byli nasazeni pastevečtí psi, jak farmáři radí někteří lidé na sociálních sítích, podle něj reálné není. „Takový vycvičený pes, který má mimochodem větší cenu než celé stádo, by totiž ovce skutečně hlídal, a to v podstatě před každým - což s volně přístupnou pastvinou, kam chodí i pejskaři, nejde dohromady,“ vysvětlil chovatel.

Podstrčený odpad z kuchyně

Aby toho nebylo málo, farmář se nyní setkává i s krmením ovcí, což je u těchto zvířat, zvyklých pouze na trávu, zakázáno. Donedávna lidé upozorňující cedule respektovali.

„Teď se tu ale objevují věci, co se vymykají zdravému rozumu. Ještě bych snad pochopil, že někdo neznalý ve snaze ovcím přilepšit přinese něco ne úplně vhodného, ale toto je vyloženě odpad z kuchyně, žádné přilepšení,“ popsal Daďourek. Mezi „pochutinami“ nechyběl třeba vydlabaný vnitřek dýně či slupky od brambor.

Ovce tyto novinky zatím ignorují. „Jsou ale zvědavé, takže kdyby tam ty věci ležely déle, nelze vyloučit, že je žrát začnou,“ konstatoval farmář s tím, že pak jim hrozí koliky či jiné zdravotní potíže, zvlášť pokud je krmení plesnivé. V nejhorším případě může tato nevhodná „svačina“ skončit i úhynem zvířete.

„Možná má někdo pocit, že ovce strádají, ale věřte, že jejich stav pravidelně sledujeme, a mohu zaručit, že prospívají. Spásají i drobný podrost, který spousta lidí ve vyšší suché trávě nevidí. Mají na to celý den, takže se opravdu zvládnou nasytit,“ objasnil chovatel.

I kvůli této nevyžádané „přikrmovací aktivitě“, která podle něj snad s ataky na vybavení pastviny nesouvisí, je teď na místě více cedulí s prosbou, aby lidé ovce nekrmili.

Berani plemene Romney spásají svah nad Konventským rybníkem každé léto již od roku 2020.

  • Nejčtenější

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

Policie obvinila řidiče, který na Třebíčsku srazil ženu s vnučkami. Hrozí mu 6 let

9. května 2024  10:18

Policisté obvinili řidiče, který před týdnem způsobil tragickou nehodu v Čáslavicích na Třebíčsku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na dvě seniorky spadla zeď zámeckého parku v Pacově, jednu vážně zranila

9. května 2024  14:29

Ke zranění dvou seniorek došlo ve středu o státním svátku v Pacově na Pelhřimovsku. Na dvě ženy...

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

Třebíč se zlobí. Kraj snížil finance na místní arénu, Jihlava dostane mnohem víc

15. května 2024  8:54

Vzájemná rivalita je cítit pokaždé, když na sebe tyhle dva týmy narazí v rámci stejné hokejové...

Květiny se dají i jíst. Sběrem v přírodě si ale můžete spíš uškodit, radí farmářka

14. května 2024

Premium Muškáty, begónie, chrpy, macešky nebo třeba tulipány většina lidí pěstuje hlavně pro potěchu oka....

Světovou špičku poženou tisíce fanoušků. Nové Město vyhlíží SP horských kol

14. května 2024  13:15

Svátek cyklistiky ve Vysočina Areně. Takovým označením se může pochlubit letošní třetí podnik...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...