Třebíč se zlobí. Kraj snížil finance na místní arénu, Jihlava dostane mnohem víc

  8:54
Vzájemná rivalita je cítit pokaždé, když na sebe tyhle dva týmy narazí v rámci stejné hokejové soutěže. Dukla Jihlava a Horácká Slavia Třebíč si při prvoligovém derby už léta nedarují ani milimetr ledu. Teď se ovšem tyto dva kluby přetahují o přízeň Kraje Vysočina. A třebíčská strana v tomto směru cítí křivdu.
Takto má podle plánů radnice a vizualizací zimní stadion v Třebíči vypadat v...

Takto má podle plánů radnice a vizualizací zimní stadion v Třebíči vypadat v roce 2025 poté, co skončí jeho rekonstrukce. | foto: Archiv Městského úřadu Třebíč

„Nedá se říct, že bychom byli rozzlobení, spíš jsme smutní, protože jsme přesvědčeni, že by Kraj Vysočina neměl městům měřit dvojím metrem,“ nechal se slyšet třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) v souvislosti s nedávno zamítnutou žádostí Třebíče o navýšení podpory na rekonstrukci zimního stadionu.

Bezprostředně po skončení letošní soutěžní sezony se třebíčský hokejový stánek uzavřel a čekalo se na začátek náročné rekonstrukce, jež potrvá dva roky. Všechny týmy Horácké Slavie napříč věkovými kategoriemi budou muset cestovat na tréninky i zápasy do okolních měst, přičemž A mužstvo bude mít svoji základnu nově v Moravských Budějovicích.

„S rekonstrukcí už se začalo a my coby Horácká Slavia se pravidelně účastníme kontrolních dnů – jednou za čtrnáct dnů vždy ve středu. V současné době je stavba ve fázi, kdy se odčerpal čpavek a začaly demoliční práce. Dá se tedy říct, že se jede podle plánu,“ hlásil šéf třebíčského hokejového klubu Martin Svoboda.

Celkové náklady na rekonstrukci by měly dosáhnout zhruba 517 milionů korun. Z toho od Kraje Vysočina má Třebíč dostat kolem 60 milionů. To se jí ovšem zdá málo.

„Původně se mělo jednat o sumu, která se rovná sedmnácti procentům z předpokládaných nákladů, jenže teď nám to kraj snížil na jedenáct,“ vysvětloval Pacal, proč se vedení města obrátilo na krajský úřad s žádostí o navýšení podpory.

Náklady na opravu se zvýšily, dotace nikoliv

Požadovanou sumu 87 873 000 korun však Kraj Vysočina neschválil. „Třebíč získala již v prosinci 2021 dotaci maximálně sedmnáct procent předpokládaných nákladů stavební akce, což znamenalo podporu 59,5 milionu korun. Tehdy ovšem byl celkový náklad rekonstrukce odhadován na 350 milionů,“ pustil se do vysvětlování, proč se žádost z třebíčské strany nesetkala s pozitivním přijetím, Jan Břížďala (Piráti), radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiky a komunikačních technologií.

Podle něj je žádost z třebíčské strany irelevantní, jelikož náklady se zvyšují téměř u všech projektů a kraj drží zásadu, že celkovou výši dotace nenavyšuje. „Jednoduše na sebe nemůžeme přebírat rizika žadatelů,“ zmínil Břížďala.

Jeho vysvětlení ovšem vedení Třebíče nepřijímá, poukazuje přitom na fakt, že Jihlava dostane od kraje na stavbu Horácké multifunkční arény mnohem víc. Konkrétně 500 milionů korun při odhadovaných nákladech 1,9 miliardy.

„Tohle rozhodnutí dává Třebíči, ale i ostatním signál, který mluví zcela jasně: Na Vysočině jsou preferovanější města,“ poznamenal šéf Horácké Slavie.

Aréna je nejen pro Jihlavu. Třebíč to odmítá

Vysočinský hejtman Vítězslav Schrek (ODS) však nabízí docela jiné vysvětlení. „Horácká multifunkční aréna je projekt, který jsme jasně identifikovali jako projekt krajského významu. Není jen pro jedno město. A to je rozdíl oproti třebíčskému stadionu, kde je spádovost (jen) Třebíčsko,“ uvedl nedávno na stránkách Jihlavské Drbny.

Jenže podle Pacala je takový argument neobhajitelný. „Jednoznačně neobstojí, protože všichni moc dobře víme, že nová aréna v Jihlavě bude stejně z devadesáti procent obsazena jihlavskou Duklou!“

To, že nakonec od kraje nedostane tolik, kolik by si přála a kolik by považovala za spravedlivé, Třebíč mrzí. Nicméně na dokončení stavby by to nemělo mít žádný vliv.

„Má to ale vliv na to, že město bude muset zapojit víc prostředků. A jak už bylo řečeno, dává to signál ostatním vysočinským městům,“ zopakoval Svoboda.

Pořád je také ve hře příspěvek od Národní sportovní agentury, na kterou se Třebíč rovněž obrátila s žádostí o dotaci. „Čekáme na vyjádření,“ prozradil třebíčský starosta.

A co si o údajném dvojím metru při rozdělování krajských peněz myslí například legendární hokejový útočník Oldřich Válek, který vyrůstal v Třebíči, ale nejlepší roky strávil v jihlavské Dukle? „Nebral bych to jako nadržování, Jihlava je prostě hlavním městem Vysočiny. Ostatně do Prahy taky vždycky poteče víc peněz než kamkoliv jinam.“

  • Nejčtenější

Křižovatku u Brodu děsící řidiče kamionů čeká proměna, ustoupí jí dva domy

27. května 2024  9:07

Kdo jezdí s nákladním autem mezi Havlíčkovým Brodem a Přibyslaví, to místo v Pohledu dobře zná. Pro...

Vesnice odmítla řetězec, radši si otevřela vlastní samoobslužnou prodejnu

31. května 2024  15:48

Čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu bude lidem k dispozici nová samoobslužná prodejna v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Čtyři mistři světa jsou z Vysočiny. Už za mlada to byli hvězdy i pracanti

27. května 2024  17:45

České hokejové zlato pobláznilo i Vysočinu. V týmu čerstvých mistrů světa jsou totiž hned čtyři...

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Část historie USA uchovávají v Chotěboři, slavná pouta zaujala i National Geographic

31. května 2024

Premium I ve sbírkách oblastních muzeí se dají čas od času najít nečekané rarity. Vyprávět by o tom mohli v...

Začala demolice tři staletí starého domu v Pohledu, ustoupí rozšíření křižovatky

3. června 2024  16:11

Demolicí rodinného domu zahájilo Ředitelství silnic a dálnice rekonstrukci křižovatky na silnici 19...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Pěstitele jahod potrápily jarní mrazy, oblíbené samosběry ale neohrozily

3. června 2024  12:02

O dva týdny dříve než ve většině předešlých sezon zahájili farmáři na Vysočině oblíbené samosběry...

Mosty z poválečné spojenecké hmotné pomoci nahrazují v Třebíči novými

3. června 2024  8:34

Už zanedlouho, konkrétně od poloviny června, by měli mít lidé v Třebíči-Poušově možnost používat...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...