Lenka Marková objevila montessori vzdělávání poté, co se jí narodily děti. Měla možnost podílet se na chodu montessori školy v Jihlavě. Pak se dohodla na spolupráci v Polné, kde se poměrně záhy stala ředitelkou. | foto: Ilona Zelníčková, MF DNES

Montessori není umělý pedagogický směr, je to životní styl, tvrdí ředitelka školy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nechat děti objevovat svět, bádat, umět přijímat výzvy, naučit se pracovat v souvislostech, nebát se komunikovat a dát k tomu školákům potřebnou míru svobody, ale i zodpovědnosti. Na těchto principech funguje čtvrtým rokem soukromá mateřská a základní Montessori škola v Polné na Jihlavsku. Navštěvuje ji 90 dětí, které sem mnohdy dojíždějí až z 50 kilometrů vzdálených míst. Školu vede ředitelka Lenka Marková.

Škola vychází z pedagogických postupů, které už na začátku minulého století zaznamenala italská lékařka a pedagožka Maria Montessori.

Děti tady nenajdete příliš často sedět v lavicích, pracují mnohdy v malých skupinkách, diskutují, učitelům se říká průvodci a obecně tam panuje příjemná rodinná atmosféra. Od září nabídne tato škola i další stupeň vzdělávání, a to ve formě Montessori střední školy. Bude jediná tohoto typu na Vysočině. Obor, který zde začnou vyučovat, je ekologie a životní prostředí.

To, co budou studenti ve škole teoreticky zkoumat, budou moci na praxích a stážích aplikovat. Budou mít praktickou výuku například v jihlavské zoologické zahradě a zažijí ji i při budování a tvorbě naší školní farmy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se