Jihlavské očkovací centrum registruje více než polovinu všech současných dětských klientů.

Jihlavské očkovací centrum registruje více než polovinu všech současných dětských klientů. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

V Jihlavě začne očkování dětí proti covidu, kraj dostal šest tisíc dávek

  • 2
Velkokapacitní očkovací centrum v jihlavských Hruškových Dvorech v sobotu zahájí očkování proti covidu-19 u dětí ve věku od 5 do 11 let. Kraj pro ně v tomto týdnu obdržel šest tisíc kusů dávek vakcíny. V registračním systému projevilo zájem o očkování této věkové skupiny na Vysočině přes 800 lidí.

„Jihlavské očkovací centrum registruje více než polovinu všech současných dětských klientů. Máme informace, že naše centra vyhledávají i zájemci z jiných krajů, kde se děti v centrech neočkují. Nejde ale o nijak závratná čísla,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Na očkování objednala dceru také paní Veronika z Jihlavy. „Nepatříme k antivaxerům. Všichni jsme v rodině naočkovaní a sama dcera, které je jedenáct let, to chce. Už má dost všech testů a karantén, které musí pořád podstupovat,“ říká maminka s tím, že zatím přesný termín očkování ještě neznají.

Kromě Jihlavy se budou k očkování nejmenších postupně přidávat i další očkovací centra v kraji. Dvě stovky registrací na očkování dětí nyní hlásí očkovací centrum nemocnice v Třebíči, kde začnou dětem aplikovat vakcínu 29. prosince. V Havlíčkově Brodě je první očkování dětí naplánováno na 21. prosince stejně jako v očkovacím centru nemocnice v Pelhřimově.

U očkování dětí musí být pediatr

Termíny pro očkování dětí budou krajská očkovací centra na Vysočině přidávat do systému podle zájmu o očkování a také podle dostupnosti personálu, protože u očkování dětí musí být přítomen pediatr.

A další možnost, jak očkovat děti, se otevírá právě prostřednictvím ošetřujících pediatrů. Těm bude vakcíny zavážet dle jejich objednávek společnost Avenier. Dorazit na Vysočinu by měly pravděpodobně již v pátek nebo v pondělí.

Podle náměstka Novotného je obecně o očkování proti koronaviru na Vysočině stále velký zájem. Vysočina se řadí k nejproočkovanějším krajům.

„Jako velmi důležitá se ukázala spolupráce s organizací Podané ruce, která zajíždí do menších měst. Snažíme se spolupracovat i se specialisty, zda by nechtěli otevřít očkovací místo,“ poznamenal náměstek s tím, že i v příštím roce mělo fungovat velkokapacitní očkovací centrum v jihlavských Hruškových Dvorech. Kraj zároveň jedná o možnosti otevřít ještě jedno očkovací centrum v Jihlavě.

Po několikaměsíční pauze se v očkovací centrum promění rovněž žďárská sportovní hala na Bouchalkách, i když zatím jen na jeden den.

„Kraj Vysočina společně s naším městem a brněnskou organizací Podané ruce připravuje mobilní očkování bez registrace, které proběhne v pondělí 20. prosince v době od 10 do 17 hodin,“ sdělil místostarosta Žďáru Rostislav Dvořák.

Vysočina je teď nejvíce zasaženou oblastí

Přestože počty nově nakažených zvolna klesají i na Vysočině, kraj se vyhoupl na čelní příčku nejvíc zasažených oblastí. Za posledních sedm dní má Vysočina 983 případů na 100 tisíc obyvatel, což je nejvíc v rámci celé České republiky.

Na Vysočině se v nemocnicích léčí 258 pacientů na standardních lůžkách. Na umělé plicní ventilaci jich je 27 a na intenzivní péči 18 pacientů.

„Největší zátěž je v novoměstské nemocnici, kde je 79 pacientů na standardních lůžkách. V případě intenzivní péče a umělé plicní ventilace je nejvíc vytížená jihlavská nemocnice, kde pečují o osmnáct osob s vážným průběhem koronaviru,“ uvedl náměstek Novotný.

Vakcínu lidé dostanou i na žďárské ortopedii

Proti covidu-19 se nově očkuje i v očkovacím centru v budově žďárské polikliniky. Ve své ortopedické ambulanci ho od středy otevřel lékař Radek Černý. „Okresní město, jako je Žďár, by vlastní očkovací centrum mít mělo, aby lidé nemuseli za vakcínou jezdit jinam,“ uvedl Černý jeden z důvodů, proč se do provozování pustil.

Kvůli epidemii a množství hospitalizovaných pacientů s covidem v nemocnicích byla také zrušena většina plánovaných operací, včetně těch v jeho oboru. „Uvolněné časové kapacity jsem se rozhodl věnovat právě očkování,“ pověděl žďárský ortoped.

Provoz jeho ambulance ale zůstává zachován, očkuje se jen ve dny a v dobu, kdy do ordinace ortopedičtí pacienti nemíří. Konkrétně jde o středu, někdejší operační den, a sobotu. „Dále by to měla být pondělní dopoledne a úterní a čtvrteční odpoledne. Provoz ale teprve zahajujeme, takže se mohou některé termíny ještě změnit,“ řekl Černý. Zmínil též, že mezi svátky, v týdnu od 27. prosince, bude možné věnovat se očkování téměř denně, neboť bude ambulance uzavřena.

Personálně lékaři vypomohou kolegové z novoměstské nemocnice. „Jejich podpory si moc cením, stejně jako pomoci Kraje Vysočina se zřizováním očkovacího centra. Byla to administrativně i časově velmi náročná záležitost a pro mě i velká zkušenost,“ dodal Černý.

K očkování se lze objednat přes centrální rezervační systém. Podávat se bude 1., 2. i 3. posilující dávka vakcíny Pfizer.

,