ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Očkováním dětí doháníme neochotu starých. Rodiče jsou k vakcinaci obezřetní

  • 487
Chybí jim více informací, jsou obezřetní, nebo k otázce očkování proti covidu-19 mají rovnou odmítavý postoj. Redakce iDNES.cz oslovila několik rodičů malých dětí, kteří nyní řeší, jestli nechat očkovat své ratolesti. Jak z ankety vyplývá, respekt k vakcíně pro ty nejmenší mají i očkovaní dospělí.

Lenka a Martina jsou kamarádky. Zatímco první zmíněna bydlí v Bystrém, druhá bydlí přes jednu vesnici v Poličce na Svitavsku. Kromě přátelství mají i jiný společný rys: ani jedna nechce zatím nechat očkovat své děti.

„Ač jsme v rodině všichni plně očkováni povinnými vakcínami, o této neuvažujeme. Ve chvíli, kdy vakcína chrání pouze proti těžkému průběhu nemoci a není zárukou bezinfekčnosti, nejsem přesvědčená o nutnosti její aplikace,“ vysvětluje neočkovaná Lenka. 

Jak sama říká, jelikož se její děti s virem již setkaly, důvěřuje imunitní odezvě jejich těl. „Prioritou pro toto onemocnění je pro mě proočkovanost rizikových skupin, mezi které já osobně děti neřadím,“ říká.

Necháte naočkovat své děti vakcínou proti covidu-19?

celkem hlasů: 4457
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 20. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

Její kamarádka Martina sice očkovaná je, ale rozhodnutá stále není. „Chybí mi zatím více informací k očkování takto malých dětí,“ říká matka osmiletého a šestiletého dítěte.

Rozhodnutí necháme na dětech či pediatrovi

Pavlína N. z Rájce-Jestřebí je očkovaná oběma dávkami a počítá, že jakmile jí to registrační systém dovolí, půjde na posilující dávku. Ani ona s manželem ale ještě úplně rozhodnutá není, ale jak upozorňuje, z 80 % jsou pro své syny nechat očkovat.

„Pro jejich očkování máme dva hlavní argumenty. Snížit riziko, aby covid chytli či přenášeli. Ostatní očkování doteď zvládali bez vedlejších účinků,“ popisuje. Říká, že pro ni bude důležitý i názor samotných dětí. Těm bude brzy 8 a 10 let.

„Důležitý je pro nás i jejich souhlas. Mají respekt před jehlou, jinak jsou s tím v pohodě,“ uzavírá Pavlína.

I čtenářka Gabriela, sedmadvacetiletá maminka dvou dětí (6 a 2 roky) je očkování nakloněná. I když s manželem jsou pro ochranu své dcery rozhodnutí, nechtějí nic podcenit a vše budou konzultovat s odborníky. 

„Jelikož jsme kvůli covidu přišli o jednoho z nejbližších členů rodiny, jsem pro očkování jak dospělých, tak dětí. Jakmile to bude možné, po konzultaci s pediatrem, naočkuji i svou šestiletou dceru,“ dodává Gabriela.

Markéta je mladá maminka z Ostravy. Přestože ještě otázku očkování pro svoji dceru řešit nemusí, poněvadž jí teprve budou tři roky, má na dané téma jasný názor. 

„Očkovaná bohužel jsem, i když jsem zásadně proti tomu. Nelíbí se mi to, nejsem žádný pokusný králík,“ říká přesvědčeně Markéta. A pokračuje: „Co se týče mojí dcery, očkovat ji každopádně nenechám, jelikož nevíme, co ty vakcíny udělají za nějakou dobu. Žádnou důvěru k očkování nemám.“

Děti jsou nevinnými, ale efektivními roznašeči

Třiadvacetiletý Matěj K. z Prahy je očkovaný od léta, kdy se mu tato možnost zpřístupnila. Reálnou hrozbu koronaviru si uvědomuje, a tak nechce nic podcenit. Zvlášť v situaci, kdy má doma pětiletého syna a těhotnou manželku. 

„S očkováním dětí obecně spíš souhlasím, převážně proto, že školy a obzvlášť školky jsou neuhlídatelné z hlediska hygienických návyků. Zrovna si procházím rotavirem, který syn zavlekl domů ze školky a když mu už téměř nic nebylo, stihl nakazit půlku rodiny,“ upozornil Matěj K.

Očkování dětí odstartovalo. Má chránit hlavně je samotné, říká pediatrička

Zároveň se obává, že když se takto mohou šířit střevní nemoci, může se stejně lehce přenášet i covid-19. „Manželka je teď v sedmém měsíci těhotenství a celou dobu jsme trnuli strachy, kdy syn koronavirus donese domů,“ přiznává. „Děti jsou nevinnými, ale efektivními roznašeči,“ dodává.

Upozorňuje ale, že nebýt lhostejných starších obyvatel a antivaxerů, nemuselo se tolik na očkování dětí spěchat. „Jako problém vidím spíš to, že očkováním dětí doháníme neochotu lidí středního věku a nad 60 let se nechat očkovat. Kvůli nim nemocnice praskají ve švech,“ myslí si.

Denní přírůstky

Poznámka: Reinfekce zahrnuje dříve otestované, kteří již byli dříve pozitivně testovaní na covid-19 a je u nich podezření na reinfekci.
Data podléhají další validaci a mohou se měnit.

A jak zmínil, svého syna určitě proti covidu-19 nechá očkovat, jen chce pár týdnů počkat, aby věděl, na jaké možné nežádoucí účinky se pak s manželkou připravit. Mrzí ho ale, že když s paní hledali informace, jestli je vakcína vhodná i pro těhotné, moc informací nenalezli. 

„Situaci jsme konzultovali přes rodinné styky přímo s primářem Ústavu pro matku a dítě a bylo nám vřele doporučeno manželku očkovat,“ dodává s klidem, že vakcína nemůže miminku v břiše uškodit.

Odborníci doporučili očkovat děti. Omezí se cirkulace viru v kolektivech

V pondělí ráno vydala Česká vakcinologická společnost, společně s dalšími odbornými skupinami, doporučení k očkování proti covidu pro děti od pěti let věku. Registrovat děti k očkování je možné od neděle. 

Odborníci ve zprávě dali zapravdu Matěji K., že děti významně přispívají k šíření infekce.

„Očkování dětí též omezí cirkulaci viru v dětských kolektivech a sníží možnosti vzniku nových variant viru. Vakcíny používající technologii mRNA jsou u dětí a adolescentů bezpečné. Během klinických studií 3. fáze, na jejichž základě byla očkovací látka podmínečně registrována, nebyly zjištěny žádné závažné nežádoucí účinky,“ píše Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Očkovat se půjde u zubaře či v lékárně. Pokud projde Vojtěchův návrh


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video