ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Na Žďársku lidem zdraží voda, dodavatel bude mít přesto zisk minimální

  • 0
K mírnému navýšení cen vody dojde od příštího roku na Žďársku. Svaz vodovodů a kanalizací (SVK) Žďársko, jehož členy jsou všechna města žďárského okresu a také desítky dalších, menších obcí, schválil nárůst cen o 5,6 procenta.

Zatímco letos ještě lidé na Žďársku platí za vodu bezmála 123 korun za metr krychlový, včetně DPH, od ledna 2024 je bude jeden kubík stát necelých 130 korun s DPH.

Původní představa provozovatele vodovodů a kanalizací, jímž je Vodárenská akciová společnost (VAS), hovořila přitom o navýšení přibližně o 12 procent.

„Jsem rád, že jsme po náročných diskusích s provozovatelem dospěli jen k minimálnímu možnému nárůstu. Toto navýšení představuje - při roční spotřebě 100 metrů krychlových na jedno odběrné místo - nárůst výdajů za vodné a stočné ve výši 58 korun měsíčně,“ vyčíslil Radek Zlesák, předseda předsednictva SVK Žďársko.

Doplnil, že z ceny vodného a stočného zahrnují 23,7 procenta odvody státu - jde zejména o poplatky za odběr surové a podzemní vody, za vypouštěné odpadní vody, odvody na sociální a zdravotní pojištění a dále daně silniční, z nemovitosti a podobně. Průměrná míra zisku VAS činí v ceně vodného a stočného jen 1,6 procenta.

23. května 2019