Jihlavský státní zástupce našel granát před svým domem v Rančířově.

Jihlavský státní zástupce našel granát před svým domem v Rančířově. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Před domem státního zástupce ležel granát. Policie řeší, jestli byl funkční

  • 9
Elitní jihlavský státní zástupce našel v pondělí před svým domem vojenský granát. Zatím ovšem není jasné, zda se jednalo o funkční zbraň. Výsledek by měl být podle policie znám někdy v příštích dnech.

Kvůli nálezu granátu muselo opustit domy, které bezprostředně sousedí s domem státního zástupce, celkem osm lidí.

„Postupovali jsme zcela standardním způsobem. Z preventivních důvodů jsme obyvatele domů evakuovali na dobu nezbytně nutnou. Ve chvíli, kdy dorazil pyrotechnik a granát si převzal, se mohli vrátit domů,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Bližší informace k případu ovšem nezveřejnila. „Na otázku, zda byl nalezený granát funkční, odpoví až výsledky odborného vyjádření znalce z oboru pyrotechniky, které bychom měli mít k dispozici během několika dnů,“ doplnila pouze.

Kriminalisté nyní vyšetřují, jak se granát na místo dostal a proč ho tam někdo uložil.

„Nic policie neřekla ani mně. Kvůli vyšetřování ani nemohla. Takže vím jenom to, co jsem si pozjišťoval sám. Že se tam děly nějaké policejní manévry a pár lidí vystěhovali. Jinak nic,“ hlásil starosta Rančířova Jaroslav Pech.

Granát objevil před domem státní zástupce, který na Vysočině dozoruje ty nejzávažnější případy, jako například vraždu patnáctileté studentky z Jihlavska z roku 2013 či násilnou smrt studenta obchodní akademie ze Žďáru nad Sázavou, kterého před dvěma lety zavraždila duševně nemocná žena.

„Co mám informace, tak měl ten granát najít on sám a snad pod svým autem. Víc nevím. Jestli to byla náhoda, nebo ho chtěl někdo postrašit, to ví v tuhle chvíli asi jen Bůh,“ krčil rameny Pech.

Lidé v Rančířově každopádně nechtějí o pondělním policejním zásahu v obci mluvit. „Já jenom vím, že tady policajti byli, ale jinak nic. Nejsem odtud,“ tvrdila jedna z žen. „Kdepak, my taky nic říkat nebudeme,“ přidávaly se další.

A nic neřekl ani ten, koho se nález bezprostředně týká. Redakci iDNES.cz zmiňovaný státní zástupce pouze vzkázal, že celou věc nebude komentovat.

Čtvrť, v níž aktuálně bydlí, vyrostla v Rančířově teprve před zhruba deseti lety. „Ne, určitě to není žádný starousedlík,“ potvrdil starosta, který prý rovněž nezaznamenal od pondělního zásahu žádné reakce místních. „Všichni tady akorát vědí, že to tam bylo celé obšancované policií a nějakou dobu k domům nikoho nepouštěli,“ dodal Pech.

,