Vandal v Polné nastříkal písmeno Z na pomník k havárii amerického bombardéru

  • 73
V Polné na Jihlavsku někdo poškodil pomník připomínající havárii amerického bombardéru z prosince 1944. Na kámen se zobrazením letadla u rybníka Peklo nastříkal bílou barvou písmeno Z, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.

Na událost upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Potvrdil ji polenský starosta Jindřich Skočdopole (nestraník). Policie posprejování památníku prověřuje.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová.

Ruské vlajky a nápis Smrt Ukrajině. Sporný pomník někdo počmáral

K poškození památníku v Tyršově ulici dle zjištění policie došlo v pondělí na Prvního máje ve večerních hodinách. Policisté na místě provedli šetření, ohledání a zadokumentování. Případ dále prověřují a po pachateli pátrají.

„Buď se může jednat o vandalismus, anebo o vandalismus s politickým podtextem, to se dá těžko říci,“ uvedl starosta. Dodal, že radnice teď zajišťuje firmu, která barvu z pomníku co nejdřív odstraní.

Kámen s deskou popisující historickou událost byl na hrázi rybníka Peklo odhalený v září 2019, před 75. výročím válečné havárie. Poškozený americký bombardér Liberator B-24 spadl u Polné 16. prosince 1944, když se vracel z bojové akce. Skončil v poli poblíž silnice na Nové Dvory. Všech devět členů posádky havárii přežilo, skončili v německých zajateckých táborech.

,