Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavedení školní ulice se ve Žďáře osvědčilo, zákaz vjezdu se od září vrátí

  7:05
Od září budou do žďárské Základní školy Švermova mířit žáci klidnými ulicemi bez dopravního ruchu. Bezprostřední okolí vzdělávacího zařízení se totiž opět stane školní ulicí, kam bude mít před začátkem vyučování veškerá motorová doprava vjezd zakázán. Opatření se osvědčilo.
Auta se na prostranství před Základní školou Švermova od září mezi 7:20 a 7:50 již nedostanou. Omezení se netýká pouze rodičů žáků, ale i personálu či zásobování.

Auta se na prostranství před Základní školou Švermova od září mezi 7:20 a 7:50 již nedostanou. Omezení se netýká pouze rodičů žáků, ale i personálu či zásobování. | foto: Jana Nedělková, MF DNES

„Bezpečnost dětí se rozhodně zvýšila. Eliminovaly se různé kolizní situace, kdy ke škole ráno najížděly mnohdy desítky aut,“ zhodnotil starosta Žďáru Martin Mrkos.

Opatření město přijalo na začátku června, trvalo do konce školního roku. Automobily, kdy za volantem obvykle seděli sami rodiče žáků, vozící své ratolesti co nejblíže ke vchodu školy, měly do části Švermovy ulice vjezd zakázán mezi čtvrt na osm a osmou hodinou ranní.

Omezení v prostoru za jídelnou Vesna se ale vztahovalo i na zaměstnance „základky“, zásobování nebo lidi dojíždějící do firem a obchodů v okolí. Právě těm teď vychází aktuální podoba školní ulice vstříc. Doba, kdy se nebude možné autem do lokality dostat, má být totiž od 4. září zkrácena.

„Ukázalo se, že nejexponovanější čas, kdy rodiče vozí své děti do školy, je kolem půl osmé nebo lehce po půl osmé. Dobu uzavírky jsme proto o čtvrt hodiny zkrátili – platit začne v 7.20 a skončí v 7.50. Pět minut před osmou hodinou totiž stejně už zvoní na vyučování a školáků chodí minimum,“ přiblížil starosta.

Řidiči budou pod dohledem strážníků

Jinak se už dle radnice v projektu žádné změny nechystají. Šoféři se budou řídit již nainstalovaným dopravním značením. „Pouze zkraje školního roku, pravděpodobně jeden až dva týdny v září, budou vjezd do školní ulice kontrolovat strážníci. Následně půjde spíš o namátkové kontroly,“ řekl Mrkos.

Podle městských policistů si obyvatelé na novinku během června již vcelku zvykli. „Zpočátku samozřejmě řidiči zapomínali, že se ráno ke škole už nedostanou. Ale vykonávali jsme ve spolupráci se státní policií dohled přímo na místě, upozorňovali jsme na tuto změnu a řidiče případně směrovali jinam. Postupně se tak školní ulice dostala do povědomí veřejnosti a ke konci školního roku už vše fungovalo v podstatě bez potíží,“ okomentoval to Luboš Skřivánek, zástupce vedoucího žďárské městské policie.

Motoristé mohou pro odstavení svého auta využít například centrální parkoviště u tržnice, podélné stání při hlavním průtahu městem v ulici Horní nebo třeba novou plochu pro krátkodobé zastavení ve Vančurově ulici. Z obou lokalit je to pak ke vchodu školy jenom pár minut pěší chůze.

Chystají se nové přístřešky na kola

„Pokračování tohoto projektu jednoznačně vítám. Dcera, třeťačka, do školy chodila pěšky nebo jezdila na koloběžce. Směrem od jídelny Vesna měla často problém bezpečně překonat silnici. Auta se tam různě otáčela, couvala. A ne vždy tam je u přechodu někdo od policie. Po zavedení školní ulice s tím už nemá problém,“ podělila se o zkušenosti Eva Kosourová ze Žďáru.

K příjemnější cestě ke škole by měla pěším přispět rovněž oprava komunikace včetně chodníku před školou, kterou radnice podle místostarosty Jaroslava Hedvičáka nyní plánuje.

„Rádi bychom měli u vchodu také nějaký přístřešek na jízdní kola, na kterých naši žáci přijíždějí do školy. Aktuálně mají k dispozici venku jenom stojany, a to na dvou místech okolo budovy, a také vnitřní prostory v šatnách, kam lze uložit koloběžky. Na školu se sedmi stovkami žáků je to ale málo,“ shrnul Jaroslav Ptáček, ředitel ZŠ Švermova.

Další školy musí na úpravy zatím počkat

Že by město aplikovalo úspěšné opatření také u dalších svých základních škol, v nejbližší době v plánu není. Dopravní chaos přitom vzniká v exponované ranní časy také v Komenského ulici na sídlišti Stalingrad, v místech, kde jsou „základky“ hned dvě poblíž sebe.

„Do budoucna takové ambice máme, ale zrovna v této lokalitě je bohužel situace dost složitá. Je tam třeba řešit navazující komunikace a hlavně křižovatku ulic Revoluční a Brodská,“ uvedl starosta Mrkos.

V odpoledních i ranních špičkách se na ní tvoří kolony a odbočit z vedlejší Revoluční ulice, obzvláště pak vlevo, není rozhodně snadné. Dokud tedy podle vedení města nebude jasněji o podobě této exponované křižovatky, zavádění další školní ulice musí počkat.

Na křížení Brodské a Revoluční je nyní zvažována možnost instalace semaforů. „K takovému řešení se ale musí vyjádřit i Ředitelství silnic a dálnic a dopravní policie,“ dodal Mrkos s tím, že aktuálně se ladí podoba projektové dokumentace.

31. května 2023

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...