Zatímco třeba některá rybářství v Polabí zaznamenávají pokles produkce ryb kvůli letošním letním vedrům a suchu, na Vysočině jsou firmy spokojené.
Ryby v České republice
Zdroj: ČTK |
„Kapři jsou na Vysočině letos dokonce větší, v průměru mají okolo tří kilogramů,“ uvedl jednatel Rybářství Vysočiny Josef Nikl.
„Kvalita je velmi dobrá, letní vedro u nás mělo na přírůstky spíše pozitivní vliv, protože hospodaříme v nadmořské výšce od 450 do 600 metrů,“ doplnil muž ze společnosti, která má sídlo v Chotěboři.
Její letošní produkce včetně násad se bude pohybovat okolo 50 tun ryb. Je tak vyšší ve srovnání s minulými roky, které byly chladnější nebo spojené s povodněmi.
A co cena kaprů? „Na stáncích i na sádkách v Havlíčkově Brodě bude stejná jako vloni, osmdesát korun za kilo,“ doplnil Nikl.
Stánky má či bude mít Rybářství Vysočiny například u obchodních domů v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Chotěboři. Ryby firma vozí třeba i do Brna.
Ceny začínají už na 69 korunách za kilo, jsou stejné jako loni
Na sádkách v Telči, Moravských Budějovicích a Lipnici u Dačic začal vánoční prodej ryb v pondělí v 9 hodin. Ceny se mají podle ředitele Rybářství Lipnice Petra Vavra pohybovat na podobné úrovni jako před loňskými svátky. „Bude to od 69 do 78 korun za kilogram. Ceny budeme případně upravovat podle konkurence a vývoje na trhu,“ dodal Peter Vavro.
Rybářství Lipnice hospodaří zhruba na dvou stovkách rybníků ve třech krajích. Jeho roční produkce dosahuje přibližně 400 tun ryb. „Přednost dáváme českému trhu. Ryby se také vyváží, ale to jsou vlastní přebytky,“ řekl ředitel.
Na předvánočním trhu nebudou chybět ryby ani z rybářství Kinský Žďár. „Kapři mají v průměru 2,7 kilogramu. Budou nabízeny ryby větší a samozřejmě i menší. Takže by si každý měl vybrat,“ sdělili Petr Kulhánek. V letošním roce firma snížila cenu kapra na 75 korun za kilo.
„Na kvalitě ryb se horké počasí nepodepsalo. Teplejší voda kaprům vyhovuje. Problém spíše byl v nedostatku vody, protože se nenaplnily rybníky lovené na jaře a tam to znamenalo nižší roční přírůstek. Produkce ryb je každoročně přibližně stejná,“ uzavřel za žďárskou společnost Kulhánek. I tato firma zahájila vánoční prodej v pondělí.
Lidé mají rádi kapří vánoční klasiku, najít lze ale desítky receptů
Podle viceprezidenta Rybářského sdružení ČR Ladislava Vacka byly kvůli suchu největší problémy v jiných krajích než na Vysočině - hlavně v Polabí, kde nejsou napájené rybníky.
Lidé na Vysočině dělají kapra nejčastěji klasicky obalovaného ve strouhance a podávají jej s bramborovým salátem nebo kaší. „Na internetu však není problém najít desítky receptů a návodů, jak kapra správně zabít, vykuchat, filetovat a připravit si ho třeba i úplně bez kostí,“ doplnil Josef Nikl.
„Po Vánocích lze například zbylé řízky naložit do láku po kyselých okurkách a získáte chutné pečenáče,“ doporučil.
Také dodal, ať se lidé vyhnou nákupům ryby na poslední chvíli. „Vyhnou se tak zbytečným frontám.“