Silák zahájil festival rekordů, v zubech držel obrubníky rozbíjené palicí

  • 7
Světovými rekordy siláka Reného „Golema“ Richtera a jeho jedenáctiletého syna Matthiase začal v Pelhřimově minifestival Rekordy v karanténě. Akce nahradila 30. ročník festivalu rekordů, který pořadatelé kvůli koronaviru odložili na příští rok. Známý silák udržel v zubech postupně šest obrubníků, které asistent rozbíjel.

René Richter je držitelem několika světových rekordů. Jejich dalším překonáváním chce upozornit na škodlivé užívání podpůrných látek v kulturistice a silových sportech.

„Chci dokázat, že člověk je bez těchto látek schopen docílit fyzického úspěchu na světové úrovni,“ řekl.

Původně si vytyčil, že každý měsíc překoná jeden světový rekord. Některé výkony překazila koronavirová krize, jiné se prostě nepovedly. Místo něj ale rekordů začal dosahovat jeho syn.

Dnes v Pelhřimově byli úspěšní oba. Syn dokázal v zubech zvednout čtyřicetikilové závaží, přičemž světový rekord v jeho věkové kategorii byl 28 kilogramů.

Otec zvládl za 55 sekund zvednout v zubech šest betonových obrubníků vážících 80 kilogramů, které následně asistent rozbíjel palicí.

Nejnáročnější podle Richtera nebylo uzvednout obrubníky, ale odolat síle, kterou do nich asistent s šestikilogramovou palicí bušil. Světovým rekordem ve stejné disciplíně byly dosud čtyři rozbité obrubníky.

Vyhlášený silák už v minulosti prokázal neuvěřitelnou sílu svých čelistí. Dokázal například rozpohybovat kolonu jedenácti nákladních aut o celkové hmotnosti 82,5 tuny nebo v zubech udržel vrták zapnuté vrtačky, než se jí po necelých 40 sekundách spálil motor o výkonu 1050 W.

„Na pelhřimovském festivalu dokázal pomoci kleští ohnout devět padesátikorunových mincí držených v zubech, a to v čase 2:12,03 min. Během první minuty ohnul pět mincí,“ přidal další z neuvěřitelných kousků Miroslav Marek, šéf agentury Dobrý den, která rekordy eviduje.

Dvanáct tupláků piva v ruce i gymnastický provaz

Rekordy v karanténě potrvají v Pelhřimově do 14. června. V dalších dnech se představí Petr David, který je schopen unést v jedné ruce 12 tupláků piva. Klára Michlová se zase pokusí co nejdéle vydržet v pozici známé jako provaz. „Chtěla by pokořit dvě hodiny, aby překonala gymnastický rekord,“ řekl Marek.

V pátek přijede do Pelhřimova srbský výtvarník Raka Miličevič, který vytváří psaligrafické (vystřihované) portréty. Za hodinu se pokusí vystřihnou co nejvíc známých tváří, pak bude portrétovat i návštěvníky muzea.

V neděli je bude portrétovat karikaturista Lubomír Vaněk. Podle Marka budou portréty alespoň v náznaku opatřeny rouškou, aby bylo zřejmé, že vznikaly v době koronaviru.

V sobotu se otužilecký rekordman Petr Kocián pokusí překonat světový rekord vestoje, uzavřen v proskleném boxu, zasypán co nejdéle ledem. V ledu musí vydržet déle než dvě hodiny osm minut a 15 sekund.

Součástí dnešního programu bylo představení retrospektivní výstavy Přes Pelhřimov do České knihy rekordů, která na velkoformátových fotografiích připomíná mimořádné výkony a výtvory z let 1990 až 2020.

Od 15. do 28. června bude výstava k vidění v zahradě pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit a od 30. června do konce letních prázdnin si ji budou moci prohlédnout návštěvníci hradu Lipnice nad Sázavou.

,