Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Nový muzikál Horáckého divadla je jen prázdnou karikaturou trampů

  9:34
Jako jubilejní tisící premiéru od svého vzniku v roce 1940 jihlavské Horácké divadlo uvedlo autorský trampský muzikál Nad Sázavou. Vždyť kam jinak se takový námět hodí, ptají se tvůrci kusu řečnicky, než na divokou Vysočinu. Výsledek jejich snažení je však více než tristní.

Divadelní muzikál Nad Sázavou v podání jihlavského Horáckého divadla. | foto: ČTK

Muzikál (originálním novotvarem zvaný „trampikál“) je uveden mottem „Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré…“ To jsou asi nejcitovanější slova Jaroslava Foglara, jednoho z nepsaných guruů českého trampingu či skautingu, jenž však nikdy trampem nebyl a s trampingem zásadně odmítal být spojován.

Pokud si muzikál klade za cíl ztvárnit různorodost trampingu, měl by mu alespoň dostát, znát jeho reálie, dosáhnout na jejich úroveň či se je minimálně snažit pochopit. Zda jej pak umělecky zredukuje s respektem či ironií, je samozřejmě věc svobodné autorské volby a tvůrčího rizika. Ostatně takové pokusy podařené i nepodařené tu byly minimálně ve filmu a v literatuře: předválečné Dobrodružství šesti trampů od autorského tandemu Rada a Žák, později velmi zdařile převedené do formy muzikálového televizního seriálu, z filmů kýčovitá Osada mladých snů či nepovedený Dobrý tramp Bernášek – a naopak vynikající sklepácká parodie v podobě povídky Na brigádě z filmu Pražská pětka.

Čeho chtěli docílit autoři muzikálu Na Sázavě, to opravdu nemám tušení. Pobavit? Nemožné. Pobavit sebe sama? Snad. Pobavit herce v kusu hrající? Dost pravděpodobně se to podařilo.

Autoři „trampikálu“ Michal Zetel a Jaroslav Čermák rezignovali na srozumitelný obsažnější příběh. Lze jej naznačit jedním odstavcem. Na nádraží a posléze v lese se setkávají čtyři skupiny protagonistů: samozřejmě trampové (v podobě slabomyslných individuí popíjejících po celou hru alkohol), motorizovaní paďouři, mladá městská rodina, která si vyrazila na trek, a skupina elitních trampských písničkářů (rozuměj bratří Nedvědů a jim podobných).

RECENZE: Zastavený covidový čas žijí nejen celebrity ve filmu Stop Time

Tyto čtyři party se setkají zpočátku nevraživě, posléze se vlivem alkoholu a společného pobytu v přírodě spřátelí a nakonec opět rozejdou každá svou cestou.

Vertikální model lesa s hlavou jelena

Mimoto zde vyčnívá exaltovaný bizarní hajný v podání jindy skvělého Jakuba Škrdly, který přehrává a neustále po něčem střílí, jurodivá lesní víla nebo tichý tramp, ztvárněný charismatickým Ondřejem Šípkem. Ten je ostatně jedinou postavou, jež ve hře dostala šanci skutečně něco odehrát. Ostatní nafasovali role statistů, kteří předvádějí, že umí tančit, zpívat a hrát na různé nástroje (a to skutečně umí), ale režisér jim zřejmě bohužel nenapsal nic do jejich rolí.

Postavy nemají individuality, vývoj, v naprosté většině ani obsah, charakter nebo alespoň sdělení. Proto pouze rytmicky vykřikují rádoby vtipné opakující se hlášky s lacinými narážkami třeba na Kraj Vysočina či na jakost jihlavského piva Ježek.

Nad Sázavou

30 %

Horácké divadlo, Jihlava

Velmi účinná a podařená je scéna s jedinou velkou kulisou v podobě vertikálního modelu lesa, na kterém je jak na štítu hájovny zavěšena hlava jelena a kterou otvory, světelné paprsky a kouř mění ve velmi emotivní a dynamicky se proměňující prostředí. Výprava scény sama o sobě je žel asi jedinou opravdu silnou stránkou muzikálu.

Inscenací probleskne několik dobrých vtipů a jedna dvě solidní písničky od autora hudby Maria Buzziho. Zaujme i převažující chaotická přítomnost všech osmnácti herců a muzikantů na scéně, kde se jejich skupinky promíchávají, zpívají a vykřikují slogany, „hrají“ nepříliš zdařile jízdu v autě, dívky bůhvíproč hystericky ječí... Objeví se reálný i umělý táborový oheň a mnoho, mnoho lahví piva.

RECENZE: Kéž by Poslední oběť byla opravdu poslední v celé sérii

Během toho prolétne pitvorný pták jako z dětské pohádky, na obecenstvo míří laserové ukazovátko, projede skutečný motocykl, herci donekonečna citují úryvky z textů Nedvědových písniček a diváka maně napadá, že kdyby se nad scénou vznášel nafukovací blikající nosorožec a muzikál netrval dvě hodiny, ale půl hodiny či hodin osm, nijak by tím také neutrpěl.

Podbízivý pelmel

Zůstává pachuť toho, že se jihlavští divadelníci přiklonili ke stále módnímu trendu satirizování především Jana Nedvěda a jeho písní, jakkoli je to snadné a svým způsobem zbabělé a jakkoli kriticky a snadno se k rozpornému fenoménu JN opravdu vymezit lze. Z trampingu vytvořili pouze nablblou prázdnou karikaturu, za kterou by se nemusela stydět ani socialistická kulturní nomenklatura.

Ty, které z nostalgie či vlivem životní identifikace s trampingem láká hra právě pro svůj námět, musím důrazně před zhlédnutím varovat. Inscenace sděluje pouze: tramping rovná se popíjení alkoholu v lese. No, to je opravdu dobrý nápad, k popukání, že? Ostatním, kterým stačí na večer zábava v podobě pokleslé kýčovité estrády, lze popřát trpělivost.

RECENZE: Takoví jsme prostě byli, přiznává Volha s hořkým humorem

Pokud měl muzikál Nad Sázavou to štěstí v neštěstí, že se stal právě tisící premiérou Horáckého divadla, lze konstatovat, že to je řádně zahozená příležitost. Možno doufat, že tento podbízivý křiklavý pelmel není vzorem cesty, kterou se v dalších svých autorských dílech chce jediná profesionální divadelní scéna Vysočiny dál ubírat.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...