Na tři roky starém snímku sedí vlevo exstarosta František Kučera, který byl nedávno krátce před svou smrtí odvolán z funkce jednatele správy městských lesů. Vedle současný starosta Ladislav Med.

Na tři roky starém snímku sedí vlevo exstarosta František Kučera, který byl nedávno krátce před svou smrtí odvolán z funkce jednatele správy městských lesů. Vedle současný starosta Ladislav Med. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pokus odvolat starostu opozici v Pelhřimově nevyšel, Med zůstává ve funkci

  • 0
Starosta Pelhřimova Ladislav Med (ODS) i místostarosta Zdeněk Jaroš (TOP 09) zůstávají ve funkcích. Ustáli pokus o odvolání, který chtěla prosadit opoziční Změna pro Pelhřimov prostřednictvím návrhu zastupitele Pavla Hájka. Důvodem měl být nestandardní postup při obměně vedení lesní správy.

Pro odvolání Meda i Jaroše hlasovalo z přítomných dvaceti zastupitelů jen pět osob, tři se zdrželi a jeden nehlasoval. Proti byla většina jedenácti zastupitelů.

Jako hlavní důvod odvolání uvedl Pavel Hájek nejasnosti a chybějící odůvodnění, které směřovalo k odvolání bývalého starosty Františka Kučery (ČSSD) z pozice jednatele Městské správy lesů Pelhřimov. Kučera pak několik dní po svém odvolání náhle zemřel.

„Volal mi den před svou smrtí. Sám o důvodech svého odvolání nevěděl. Slíbil jsem mu, že se na to budu ptát, a chci to splnit bez toho, jaký byl sled dalších událostí,“ řekl ještě před jednáním zastupitelů Hájek.

Na nestandardní postupy vedení města upozornil i zastupitel, poslanec a exhejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

„Nevím, zda pochybili, na valné hromadě jsme neseděli. Ale to, že vedení města postupuje v mnoha směrech velmi nestandardně, je pravda. Na mnohé otázky nejsou schopni odpovědět. Vše berou jako osobní útoky. Na výtky nereagují, či spíš je slyšet nechtějí,“ pravil. Z jednání zastupitelstva se však omluvil kvůli zasedání Poslanecké sněmovny.

Starosta Med před samotným hlasováním zopakoval, že se důvodová zpráva k jeho odvolání zakládá na nepravdách a lžích. Upozornil také na to, že část důvodů vedoucích k odvolání Kučery řekl na listopadovém zastupitelstvu.

Další část, která se týkala osobních záležitostí Františka Kučery, chtěl sdělit případným zájemcům neveřejně. „Nikdo nepřišel,“ dodal.