Jeden ze spolumajitelů Martin Petr kontroluje proces kvašení v otevřené spilce.

Jeden ze spolumajitelů Martin Petr kontroluje proces kvašení v otevřené spilce. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Parta štamgastů začala v Novém Městě po stoleté pauze znovu vařit pivo

  • 4
Se zhruba osmiměsíčním zpožděním začal provoz nového pivovaru Hejkal v Novém Městě na Moravě. První várka, kterou tu uvařili na přelomu listopadu a prosince, se o minulém víkendu dostala na čep. Po sto letech pivovar obnovila skupina sedmnácti štamgastů.

„Po měsících čekání se podařilo dohnat dodavatele, aby nám technologie dodal,“ říká jednatel Tomáš Petr, jeden ze sedmnácti majitelů.

Firmu založila parta dlouholetých kamarádů a jejich příbuzných už předloni. Stavebně měli prostory na dvoře bývalého hotelu Sport ve Žďárské ulici připravené už loni v létě, dodávka technologií však vázla.

První pivo Hejkal však novoměstští pivaři ochutnali už loni v červnu při slavnostech Nova Civitas. „Tehdy jsme si pomohli tím, že jsme uvařili tři várky u mého kamaráda v minipivovaru ve Znojmě,“ vysvětluje Tomáš Petr.

Přesto novoměstští pivovarníci přišli o spoustu příležitostí včetně předvánočního trhu. „Už jsme měli nasmlouvané nějaké akce, které jsme museli zrušit. Byli jsme hrozně natěšení, euforie mezitím trošku poklesla,“ přiznal.

Právě chemik a podnikatel Tomáš Petr před pěti lety začal podomácku vařit pivo. Nakonec pro svůj koníček nadchl další lidi natolik, že se složili na vlastní pivovar.

Zatím mají za sebou deset várek. „Plánujeme, že o víkendu s profesionálním sládkem uvaříme velikonoční speciál, vídeňský ležák,“ prozradil Tomáš Petr. Svého nového sládka teprve zaučují a začleňují do procesu.

Novoměstští počítají s minimálně šesti várkami měsíčně. „Aktuální kapacita ležáckých tanků je osm kubíků, s tím jsme schopni se dostat na roční výstav nějakých 560 hektolitrů,“ počítá další z majitelů Josef Krška.

Počet tanků by však chtěli časem ještě rozšířit. Právě jejich kapacita nejvíc limituje celkový výstav. „Pivo si žádá svůj čas, například dvanáctka by měla ležet deset týdnů, aby byla chuť optimální,“ říká Petr s tím, že nechtějí dobu ležení zkracovat.

Název pivo dostalo podle jedné z místních pověsti

Hejkala na čepu mohou zájemci ochutnat v hospodě „Sporťák“, na zkoušku jej mají také v jednom penzionu na Třech Studních. Čepovat se bude také při masopustu v Novém Městě.

Hejkal bude nefiltrovaný, charakteristický svojí hořkostí.

Pivo, které dostalo jméno podle jedné ze známých místních pověstí, se bude prodávat také v PET lahvích. „Máme představu, že by se PET lahve s pivem prodávaly v informačním centru,“ informuje Josef Krška.

Pro novoměstské pivaře je vznik pivovaru srdeční záležitostí, naposledy se tu pivo vařilo před dlouhými 111 lety.

Na Vysočině nyní funguje přes třicet pivovarů. Mezi posledními vznikl předloni Pivovar Kamenice nad Lipou, rovněž od roku 2017 se vaří pivo Trojan v Telči, o rok dříve založil David Dvořák pivo Revolta ve Žďáru nad Sázavou. A svoje pivo z Balonového pivovaru má od roku 2016 také Radešín na Žďársku.


Témata: Pivo, pivovar, Vysočina