Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Pelhřimově postaví nový centrální depozitář, hlavně pro archeologické sbírky

  10:22
Tři metry vysoké regály, badatelny, pracovny i speciální místnost k ničení dřevokazného hmyzu za pomoci plynu. Nejen to má mít nový centrální muzejní depozitář, který Kraj Vysočina nechá za 269 milionů korun vybudovat v Pelhřimově. Začít stavět by se mělo už na jaře příštího roku. Novostavba vyroste v místě bývalých dílen Střední průmyslové školy Pelhřimov v ulici K Silu.

Takhle před lety plnili muzejníci tehdy nový depozitář v jihlavském Heleníně. Teď má vzniknout další v Pelhřimově. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Nový dvoupodlažní objekt bude sloužit především jako centrální úložiště archeologických sbírek ze čtyř krajských muzeí. Poskytne ale i prostor pro uložení dalších předmětů ve vlastnictví muzeí v Pelhřimově, Třebíči a Havlíčkově Brodě.

Nová budova má stát na ploše 4 300 čtverečních metrů, přičemž 2,5 tisíce čtverečních metrů je určeno pro muzejní exponáty.

Hlavním důvodem pro vybudování nového skladovacího prostoru je fakt, že se regály ve stávajících depozitářích rychle plní. Zaplněné jsou z více než 80 procent a výhledová rezerva u větší části podsbírek je méně než pět let. U některých byla kapacita již zcela naplněna.

„Musíme nějakým způsobem dlouhodobě řešit situaci, ke které nás nutí zákon. Proto jsme se rozhodli, že využijeme objektu, který je v Pelhřimově. Slibujeme si od toho, že situaci s kapacitou vyřešíme na desítku, ideálně na desítky let,“ pověděl hejtman Vítězslav Schrek.

Muzea vlastní více než milion předmětů

Krajská muzea aktuálně vlastní více než milion sbírkových souborů a předmětů. Nejrychleji rostoucí a nejobjemnější částí jsou právě archeologické nálezy, jimž bude v novém depozitáři patřit největší část prostoru. „Například jeden výzkum rybníka může čítat i 18 tisíc položek, které je třeba uložit do 152 inventárních krabic,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Fabeš.

Kraj momentálně vlastní dva velké depozitáře. Jeden se nachází v Třebíči, další funguje v Jihlavě-Heleníně. Ale například havlíčkobrodské krajské muzeum své sbírky prozatím ukládá v komerčních prostorech a řada vedlejších depozitářů je v místech, která buď dlouhodobě nevyhovují, nebo tam jsou muzea v nájmu.

Součástí nového pelhřimovského depozitáře by měla být také badatelna, moderní konzervátorské dílny a archeologická pracovna, kterou budou využívat archeologové z Muzea Vysočiny Jihlava. „Počítá se tam i se speciální místností, kde se bude za pomoci plynu dělat ošetření dřevěných exponátů napadených dřevokazným hmyzem,“ popsal ředitel pelhřimovského Muzea Vysočiny Ondřej Hájek.

Budova musí také splňovat přísné podmínky, pokud jde o uchovávání sbírkových předmětů. „Více než teplota je důležitá regulace vlhkosti, především u kovových předmětů či negativů. Ty budou společně s fotografiemi uchovány v odděleném prostoru,“ informoval radní pro oblast majetku Karel Janoušek s tím, že část vlastní spotřeby energie na provoz těchto technologií pokryje střešní fotovoltaika.

Depozitáře bývají vybavené vzduchotechnikou, jež reguluje automaticky teplotu a vlhkost podle vnějších klimatických podmínek. Snahou je udržovat vlhkost kolem 50 procent a stálou teplotu 18 stupňů.

Akce Kulový blesk

Samotné stavbě bude předcházet demolice stávající budovy, jež je v nevyhovujícím stavu. Podle radního Karla Janouška je nová budova navržena prostě a účelně, tak aby vizuálně zapadla do průmyslové zóny. Na pozemku má zůstat volný prostor pro případné přechodné venkovní ukládání nebo možné rozšíření objektu. Odhadovaný rozpočet je 269 milionů korun. Vybavení má vyjít na dalších 35 milionů.

Samotné stěhování do nového bude zřejmě tak trochu připomínat akci Kulový blesk.

Kromě archeologických exponátů všech krajských muzeí se má do nového prostoru přesunout i kompletní sbírka předmětů Muzea Vysočiny Pelhřimov. Ta čítá na 60 tisíc kusů sbírkových předmětů. Jejich velká část je nyní uložena v depozitáři u Jihlavy. „Jsou to všechny objemnější předměty – například historický nábytek, militárie, sbírka skla, porcelánu, ale i zdravotnické sbírky, ke kterým patří například operační sál či nosítka,“ popsal ředitel pelhřimovského muzea Ondřej Hájek.

Tímto transferem se zase uvolní prostory v depozitáři v Jihlavě-Heleníně, kam se budou moci přesunout sbírky umístěné v budově jihlavského muzea. Tam by následně mohl vzniknout prostor potřebný pro vzdělávání veřejnosti.

Třebíčské a brodské muzeum budou sklad sbírkových předmětů v Pelhřimově užívat jako vedlejší depozitář. Tuto možnost bude mít i Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod.

23. července 2019

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...