Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další část zeleného srdce Brodu čeká letos proměna, bude i barevný asfalt

  12:09
Pozměněná síť cest, barevný asfalt, žulové grafické ornamenty i nové trávníky a atmosféru dodávající osvětlení. Na to vše se mohou těšit obyvatelé Havlíčkova Brodu v parku Budoucnost. Po odmlce letos bude pokračovat jeho revitalizace, upravena bude další část.
Proměna další části parku vychází z původního návrhu architekta Zdeňka Sendlera. Ten navrhoval použití barevného asfaltu. I když se na této vizualizaci jedná o trochu jinou část parku, výsledek letošní revitalizace může být dost podobný.

Proměna další části parku vychází z původního návrhu architekta Zdeňka Sendlera. Ten navrhoval použití barevného asfaltu. I když se na této vizualizaci jedná o trochu jinou část parku, výsledek letošní revitalizace může být dost podobný. | foto: Zdeněk Sendler

Práce se v letošním roce budou týkat území ohraničeného kostelem, farou a ulicí Boženy Němcové na jedné a rybníkem Hastrman na straně druhé. Na severu bude revitalizovaná oblast začínat u Štáflovy bašty, na jihu naváže na již hotovou část s dětskou provazovou prolézačkou za AZ Centrem.

Radnice předpokládá, že by se s úpravami mohlo začít v dubnu. Práce pak mají trvat do konce letošního roku. „Poslední zásahy do zeleně by se měly odehrát na jaře roku příštího,“ poznamenal místostarosta Libor Honzárek.

Soutěž na zhotovitele je vyhlášená, zájemci se mohou hlásit do poloviny února. Předpokládaná hodnota díla byla odhadnuta na přibližně 20 milionů korun.

K revitalizaci parku se brodská radnice vrací po dvouleté odmlce. Na pokračování úprav, jež začaly odstraněním dřevěného dětského hřiště a proměnou plochy za budovou AZ Centra, naváže až letos.

Dřív to kvůli nedostatku peněz nebylo možné. Město neuspělo s žádostí o dotace a v loňském covidovém roce nenašlo dost peněz.

Jak do zarostlého parku dostat víc slunce

Nová podoba parku bude i v letošní druhé etapě vycházet z třináct let starého návrhu architekta Zdeňka Sendlera. „Proměny parku si obyvatelé zcela jistě okamžitě a velmi dobře všimnou,“ pousmál se Honzárek.

Upravovaná část parku by v první řadě měla dostat mnohem víc slunce. Počítá se s prořezáním, případně vykácením vysokých, starých a nemocných stromů a keřů.

Více otevřít by se měl výhled na rybník a k soše Karla Havlíčka Borovského, ne tak zastíněné by měly být i trávníky. Ty by se měly proměnit v pobytové louky, jaké lidé znají třeba ze Smetanova náměstí.

Zcela změnit by se měla i síť cest. Ty páteřní zůstanou, přidají se k nim ale i mnohé nové.

„Budou respektovat vyšlapané pěšiny, kudy si lidé rádi zkracují cestu,“ poznamenal místostarosta. Část cest bude tvořena z barevného asfaltu, část bude dlážděných, jinde vzniknou grafické žulové ornamenty.

Samostatnou kapitolou má být osvětlení. I to bude úplně nové, stylové a rovněž trochu jinak koncipované. Po setmění by mělo vytvářet jedinečnou atmosféru. Doplňovat ho bude nový mobiliář včetně laviček nebo odpadkových košů.

Pomníky, sochy i bomba v parku zůstanou

„Všechny prvky, které jsou v této části parku nyní, v ní zůstanou i po revitalizaci. Jsou s parkem spojené, tvoří jeho identitu,“ vyjádřil se Honzárek.

Na mysli měl například sochu hudebního skladatele Bedřicha Smetany nebo pomník podnikatele Vojtěcha Weidenhoffera. Zůstat má i rozporuplně vnímaná maketa bomby u Štáflovy bašty a pomník žákům obecné školy, kteří zde zahynuli při leteckém útoku v listopadu 1944.

„Na nové podobě této části parku panovala mezi odborníky i vedením města naprostá shoda. Jediné, co se trochu řešilo, byl odvod dešťové vody. Měla by se více vsakovat a z parku v takovém množství neodtékat,“ řekl Honzárek.

Letošní úpravy budou teprve druhou z přibližně desítky etap, do nichž Zdeněk Sendler obnovu parku rozčlenil. Městské sady by se měly proměňovat postupně z centra města severním směrem až do Vlkovska.

Je to nadčasový projekt na mnoho let

Vzhledem k postupu prací a finančním nákladům je jasné, že se revitalizace protáhne do spousty dalších let. „Ve městě jsou potřebné i další investice. Nejsme schopni do parku dávat více než zhruba dvacet milionů korun ročně,“ upozornil už dříve místostarosta. „Je to nadčasový, řekl bych až vizionářský projekt,“ dodal Honzárek.

Park Budoucnost má v Brodě už více než 130letou historii. Spolek pro okrašlování Německého Brodu začal sady roku 1889 budovat v tehdejší východní části města.

Začalo to koupí Štěpánčiných sadů na východní stráni nad rybníkem Rantejch, jež byly založeny na počest sňatku rakouskouherské princezny Stéphanie de Belgique a prince Rudolfa Rakouského. Základem dalšího rozšiřování se stal obecní les na stráni mezi svatou Trojicí a Kalvárií. Parkem teče Cihlářský potok, na němž je několik rybníků.

V současné době má park rozlohu 25 hektarů. Táhne se od samotného středu města téměř ke Knyku na sever od Havlíčkova Brodu. Kvůli svému unikátnímu umístění jen pár desítek metrů od hlavního Havlíčkova náměstí bývá označován za zelené srdce Brodu.

  • Nejčtenější

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...