Během čtyřhodinové operace vyměnili lékaři jihlavské nemocnice pacientce po...

Během čtyřhodinové operace vyměnili lékaři jihlavské nemocnice pacientce po úrazu oba ramenní klouby zároveň. | foto: Nemocnice Jihlava

Ortopedi měnili ženě obě ramena naráz, kvůli víře museli použít autotransfúzi

  • 8
Lékaři Nemocnice Jihlava za sebou mají neobvyklou operaci, kdy ženě po úrazu museli udělat totální endoprotézu obou ramen zároveň. Kromě toho museli brát ohled i na její náboženské přesvědčení, které jí brání přijímat krevní transfúzi. Operace byla úspěšná.

Operovat dvě ramena současně viděl i primář ortopedického oddělení Ladislav Čepera poprvé v životě. O mimořádném zákroku dnes informovala mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

„Obecně totální endoprotézy ramen nejsou denním chlebem ortopedů, pokud to porovnám s četností výměn kloubů kolen a kyčlí,“ řekl primář Čepera.

V jihlavské nemocnici ortopedi ročně provedou zhruba 460 totálních endoprotéz. Více než polovinu z toho tvoří náhrady kyčelních kloubů. Pacientů s výměnou ramenních kloubů je ročně jen zhruba dvanáct. Zbylé operace tvoří výměny kolenních kloubů.

U pacientky, která je členkou náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, museli zdravotníci použít autotransfúzní metodu. Při ní se drénem sbírá krev z operační rány a po úpravě se vrací pacientovi zpět do krevního oběhu.

Čtyřhodinová operace byla podle Zachrlové úspěšná a ženě, která se zranila při pádu, se daří dobře.