Nehoda nákladních aut na 10 hodin zavřela D1, bylo nutné čistit vozovku

  • 52
Nehoda dvou nákladních aut na deset hodin uzavřela dálnici D1 na 165. kilometru nedaleko Velké Bíteše ve směru na Prahu. Policie odkláněla dopravu na několika sjezdech hned za Brnem. Zpět na dálnici se řidiči vraceli na Exitu 162 Velká Bíteš. Hodiny trvalo, než specialisté vyčistili vozovku.

Nehoda se stala před půl pátou ráno. Jeden z kamionů se při nehodě převrátil a ležel přes jízdní pruhy. Z vozu se vysypal náklad a silně znečistil vozovku. Uzavírka nakonec trvala deset hodin, dálnice byla otevřena až kolem 14. hodiny.

Na místě ráno zasahovaly čtyři jednotky hasičů z Vysočiny i Jihomoravského kraje. Jeden z řidičů byl při nehodě zraněn. Hasiči museli zraněného z kabiny auta vyprostit pomocí speciálního náčiní. Uvedli to na svém webu.

„Nákladní vůz převážel dva kontejnery s použitými obaly od barev a ředidel. Převážený náklad skončil po nehodě vysypaný na dálnici,“ popsala mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Hasiči zásah po sedmé hodině ranní ukončili. Místo si převzala firma specializovaná na vyproštění a odtah těžkých nákladních vozidel.  

Auta, která zůstala stát za místem nehody, za asistence policie mohla dálnici opustit. Osobní auta se mohla otočit, kamiony musely vycouvat. Před sjezdem u Devíti křížů se ve směru od Brna tvořila desetikilometrová kolona. Proto během dopoledne policisté nabádali řidiče k opuštění D1 už na dřívějších sjezdech.

Dlouhé kolony se tvořily i na objízdných trasách. Policie na několika místech řídila dopravu. „Komplikovaný byl především průjezd Velkou Bíteší, za kterou se řidiči na Exitu 162 na dálnici vraceli,“ řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

S čištěním dálnice od barev a ředidel musela pomoci chemie

Vyčištění znečištěného úseku dálnice trvalo nakonec o něco déle, než centrum dopravních informací původně předpokládalo. 

„Předpokládaná doba zprovoznění dálnice je mezi 12. a 13. hodinou,“ psal během dopoledne dopravní web. Oba jízdní pruhy musely být otevřeny současně, situace na místě podle dopravních expertů neumožňovala postupné otevření dálnice.

„Náklad se vysypal a znečistil asi 400 metrů dálnice,“ řekl Michal Polanský ze společnosti Jerex zajišťující odtah havarovaných aut. Zasahovat podle něho musela cisterna s chemickým postřikem, která dálnici od barev, olejů a ředidel očistila.

Odpad vezlo auto ve dvou kontejnerech, které se vysypaly. „Už jsou zpátky postavené, něco se nakládá do nich. Pak jsou tady další kontejnery od firmy, která může nakládat s nebezpečnými odpady,“ popisoval před polednem Polanský.

Přibližné místo nehody na 165. kilometru D1

Přibližné místo nehody na 165. kilometru D1

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,