Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Každou noc tam spravovali postel, vzpomínal Josef Lada na Matějov

  18:02
Byla to první pořádná, a navíc legrační dovolená v životě slavného malíře Josefa Lady, jehož dva méně známé obrazy od soboty vystavují ve Žďáře nad Sázavou. Lada se v srpnu 1909, jako jednadvacetiletý mladík na začátku umělecké cesty, vypravil do Matějova na Žďársku.

Josef Lada na snímku z roku 1947. | foto: ČTK

"Skrovný redaktorský příjem mi dovolil (světe, žasni!) čtrnáctidenní pobyt na Českomoravské vysočině," vzpomínal Lada později v Kronice mého života.

Šlo o jeho první vzdálenější cestu za letním odpočinkem. "Do té doby jsem byl z Prahy nejdál na Karlově Týně. Poprvé jsem uviděl naše krásné Polabí, Nymburk, Kolín, Poděbrady. V Havlíčkově Brodě jsem si prohlédl náměstí a Havlíčkův dům," popisoval Lada.

Josef Lada

Narodil se v rodině ševce v Hrusicích. Z jejich okolí čerpal náměty svých obrazů. Ve 14 letech odešel do Prahy, aby se učil malířem pokojů a divadelních dekorací.

V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl. Protože od dětství neviděl na pravé oko, chybělo mu prostorové vidění. To silně ovlivnilo jeho obrazy.

Působil jako karikaturista, ilustrátor a spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal, ilustroval Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války a další knihy od Jaroslava Haška.

Vytvořil asi 400 obrazů a 15 tisíc ilustrací. Namaloval řadu dekorací pro Národní divadlo i pro film. Roku 1947 dostal titul národní umělec.

V Matějově se ubytoval u rolníka Paděry. "Podle toho jména si myslíme, že bydlel v dnešním domě číslo tři u nás v obci," říká současný matějovský starosta Jaroslav Činčera. Někteří jiní místní se domnívají, že šlo o dům číslo dvě.

Na dovolenou zamířil Josef Lada po kolejích. "Vláček jede stále podle řeky, často ji překračuje a rychlostí si s ní mnoho nezadá. V některých místech jsem snadno mohl vylézt z vlaku a klusat chvíli vedle něho," líčil známý malíř cestování před 103 lety.

Matějov leží těsně u hranic Čech a Moravy. "Takže jsem si mohl každý den odskočit na území Čech, aby se mi nestýskalo," popisoval s nadhledem Lada.

Horní tok Sázavy přišel malířovým očím krásný, ale trochu posmutnělý, jako celá krajina kolem Žďáru. Krajina u Matějova na Žďársku mu přišla drsnější a lidé dobrosrdeční, prý stejně jako všude v odlehlých krajích.

"Byli tam kliďasové k pohledání. Spal jsem u Paděrů ve velké světnici ještě se dvěma syny, kteří spali na jedné posteli. Ta s nimi každé noci kolem třetí hodiny spadla. Každé noci ji spravovali až do rána - a nerozsekali ji vzteky," napsal do kroniky Josef Lada.

Tam, kde je dnes v Matějově oranžový dům, stávalo dříve stavení s číslem 2, kde Josef Lada trávil svou první dovolenou. Vypadalo prý podobně jako sousední dům.

Jen pro zajímavost, sousední obcí Matějova je Nové Veselí, kde žije v bývalé tvrzi expremiér Miloš Zeman.

Originální malíř, jehož dílo je dodnes velmi oblíbené, byl v Matějově svědkem místního neobvyklého projevu sympatií. "Viděl jsem večer, jak mládenec s velkým chomoutem na krku pronásleduje děvče. Jakmile se mu zdálo, že mu unikne dvířky do statku, hodil po ní chomoutem a jen taktak, že dívku nezasáhl. Ty bestie, ulevil si mládenec, ale dívka se chechtala radostí z projevu lásky. Mládenci zde vůbec měli smysl pro humor," dodal Lada, který žil v letech 1887 až 1957.

Dva z jeho obrazů, které Žďár nad Sázavou získal z pozůstalosti manželů Bödefeldových, jsou vystaveny spolu s dalšími díly v Domě kultury do úterý čtvrtého září. Vernisáž byla v sobotu.

Matějov je sousední vsí Nového Veselí.

Matějov je sousední vsí Nového Veselí.

Autor:
  • Nejčtenější

Policie na Vysočině zastřelila útočícího stafordšírského bulteriéra

Policisté na Vysočině zastřelili v sobotu odpoledne psa, který na ně podle nich útočil. Se stafordšírským bulteriérem byl u hřiště v Mostišti na Žďársku opilý muž, jenž se choval nevhodně,...

21. července 2024  7:40

Malé holčičky nechala matka u bazénu bez dozoru, jedna se topila. Policie hledá svědky

Policisté hledají další svědky události z jihlavského bazénu, kde se 16. června málem utopila pětiletá holčička. Zároveň by potřebovali vyslechnout lidi, kteří si tu ve stejný den všimli dvou velmi...

24. července 2024  15:26

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní je arénu do prvního sněhu zastřešit. Stavba má za sebou první rok

Stavba jihlavské víceúčelové arény má za sebou bez pár dnů jeden rok. Práce za vysoutěžených 1,9 miliardy korun slavnostně začaly loni 28. července. Největší dnešní přání pracovníků dodavatelské...

24. července 2024  13:18

Nový jihlavský hotel ještě neotevřeli, Mádl už tu ale natáčel videoklip

V Komenského ulici v Jihlavě, kde začne brzy fungovat nový hotel, se v neděli kolemjdoucím naskytla nevšední podívaná. Sledovat mohli natáčení videoklipu k nové písničce Andrey Kalousové a Marie...

22. července 2024  15:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stříbrný dům v Jihlavě láká. Jako první v něm přespal architekt

Od slavnostního otevření Stříbrného domu v Jihlavě uplynuly přibližně dva měsíce, zájem lidí o prohlídku přitom neupadá, spíše naopak. Do krajského města Vysočiny míří s cílem prohlídnout si právě...

21. července 2024  10:19

Hasiči bojují na Vysočině s požárem kravína, jedenáct zvířat uhynulo

S požárem kravína bojují od sobotního dopoledne hasiči v obci Samšín na Pelhřimovsku. Na místo vyjelo celkem deset jednotek, kterým se zhruba za hodinu podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů. Podle...

27. července 2024  11:27

Každý začátek je těžký, vzkazuje mladým emeritní primář. Sloužil 46 let

Emeritní primář Karel Kalla je nejdéle sloužícím primářem v historii pelhřimovské nemocnice. Neuvěřitelných 46 let v ní šéfoval oddělení klinické biochemie. A pozor, i ve svých 87 letech, zůstává...

27. července 2024  9:34

Miniatura Slovanské epopeje malovaná pírkem havrana se dostala do knihy rekordů

V pelhřimovské expozici je v současné době k vidění i slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy. Tedy přesněji řečeno její miniaturní provedení od jihlavského akademického malíře Jana Jiřího Rathsama....

26. července 2024  15:53

Malého chlapce pokousal na hlavě pes, hocha přepravil do nemocnice vrtulník

V Hodicích na Jihlavsku pes vážně pokousal malého chlapce. Událost se stala v pondělí večer. Záchranáři zraněného hocha letecky převezli s vážným zraněním do nemocnice v Brně. O napadení informoval...

26. července 2024  15:18

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....