Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přestal cestovat po Evropě a začal doma lidem servírovat živou stravu

  8:35
Kuchař Tomáš Seitl procestoval s vařením už pořádně velkou část Evropy. Nyní ovšem už nějakou dobu žije na Vysočině a snaží se lidi v Jihlavě naučit jíst takzvaný raw food, kterému se česky říká živá strava.

Tomáš Seitl pracoval v Anglii v restauraci, která aspirovala na Michelinskou hvězdu. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vařil v prvotřídních restauracích a hotelech v Anglii, ve Švýcarsku, Nizozemsku, Norsku, na Kypru, v­ Řecku i na Mallorce. Teď si osmadvacetiletý Tomáš Seitl otevřel v Jihlavě Kuchařské studio Slunce. Najdete jej ve Farmářské tržnici u parku Gustava Mahlera.

Nabízí mimo jiné cukrářské speciality v podobě bezlepkových a veganských dortů a také nyní velmi populární raw food (takzvanou živou stravu). Svými dezerty zásobuje jihlavské restaurace a kavárny, ale ve svém studiu pořádá pro veřejnost i kurzy vaření na různá témata. Objednat si jej můžete i na takzvaný Private cooking, což v překladu znamená soukromé vaření.

Celerová pomazánka bodovala ve škole

„V Česku tato služba není zatím ještě moc rozšířená. Ve zkratce to znamená, že si mě může kdokoli objednat k sobě domů a já mu u něj uvařím. Ať již teplou či studenou kuchyni, připravíme celé menu. Využívají to lidé, pro které je jídlo malý obřad a nechtějí být rušeni restauračním provozem. Může to být i­ třeba v rámci narozeninové oslavy, zahradní party či firemního večírku nebo business oběda. Není to však zcela to, co si představíme pod slovem catering,“ vysvětluje mladý sympaťák, který díky svým kuchařským schopnostem procestoval skoro celou Evropu.

O tom, že svůj život zasvětí kulinárnímu umění, se možná rozhodlo už na základní škole. „Se svou celerovou pomazánkou jsem vyhrál ve 3. třídě školní soutěž,“ směje se.

Začal studovat na střední hotelové škole ve Velkém Meziříčí a ještě během studia absolvoval první čtyřměsíční stáž v Anglii. Dostal se do hotelu, jehož kuchyně aspirovala na Michelinskou hvězdu. „To byla velká škola. Šestnáct hodin denně jsem běhal po kuchyni, ale stálo to za to,“ říká.

Když potom začal pracovat v jedné pražské restauraci, zjistil, že ho tímto způsobem praktikovaná kuchařina neuspokojuje. „Pípaly kolem mě mikrovlnky a já jsem si po britské zkušenosti řekl, že takto pracovat nechci. A odjel jsem znovu do světa za prací.“

Ve Švýcarsku jej poprvé oslovila cukrařina. A společně s raw food je to oblast, které se věnuje nyní nejraději. Vyrábí však jiné sladkosti, než které najdete v každé druhé cukrárně. V nabídce má například francouzský citronový koláč, švýcarský čokoládový dort i pravý americký cheesecake. Kapitolou pro sebe jsou raw food delikátní dezerty. K ­nim patří třeba mangovoborůvkový dort, košíčky z černého sezamu se skořicovým karamelem nebo čokoládové pralinky s růžovým pepřem.

„Předělávám si recepty podle sebe. Nikdy mě nebavilo pouze kopírovat. Podobně jako fotograf vnímá svět v obrazech, tak já vidím jídlo v chutích a vůních. Podle toho si jej dotvářím.“

Trhal olivy a lisoval olej

Velký důraz klade i na výběr ingrediencí a čerstvých surovin. Najdete u něj vanilku z Madagaskaru, čokoládu z Ekvádoru, Peru či z ostrova Svatého Tomáše.

Co je raw food

Říká se mu také živá či syrová strava. Vyznavačům této stravy se říká vitariáni.

Suroviny jsou čerstvé a ­zpracovávají se maximálně do teploty 42 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách se začnou ničit enzymy a strava se stává anorganickou.

Příkladem živé stravy je třeba čerstvé syrové jablko, hruška, pomeranč, salát, mrkev, brokolice, cuketa, borůvky, maliny, naklíčené obilí, naklíčené luštěniny, naklíčená semínka či ořechy. Mezi příznivce raw food patří například Sting, Demi Moore, Pierce Brosnan. Z ­českých je to například Jaroslav Dušek či Dalibor Gondík.

„Suroviny se dají sehnat, ale je to hon. Věnuji tomu hodně času. Kupuji i­ v mezinárodních internetových obchodech. Nezatracuji nakupování v supermarketech, ale je opravdu rozdíl koupit okurku zabalenou v igelitu a tu od farmáře. Stejně tak je rozdíl mezi borůvkou z Kanady, která putuje přes půlku světa, a borůvkou naší. Určitě je lepší využívat sezonní čerstvé ovoce a zeleninu,“ radí šéfkuchař Tomáš Seitl.

Jeden čas jej zajímal samotný příběh surovin, proto se vydal do Itálie na sklizeň oliv a následné lisování oleje nebo na Kanárské ostrovy, kde sklízel avokádo a banány. „Několikrát jsem si přitom říkal, že od kuchařiny odejdu, ale vždy mě to nějakou oklikou dovedlo zpátky.“

Asi před rokem si řekl, že bylo dost cestování. „Potřeboval jsem si od toho odpočinout a trochu se usadit. V Jihlavě jsem doma a vždy mě to táhlo zpět.“

Když vymýšlel název svého kuchařského studia, volba padla jednoznačně na Slunce. „Má co do činění s životem a­ čerstvostí. A to už jsme také u živé stravy, kterou preferuji,“ dodává.

  • Nejčtenější

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Obyvatelé Jihlavy jsou v šoku, daň z nemovitosti vzrostla na trojnásobek

7. května 2024  12:04

Zatímco před rokem pracující důchodkyně za panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví v Jihlavě platila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo, jeho pilot na místě zahynul

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  17:49

V katastru obce Luka nad Jihlavou před půl čtvrtou odpoledne došlo k pádu dvoumístného letadla. Na...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo, jeho pilot na místě zahynul

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  17:49

V katastru obce Luka nad Jihlavou před půl čtvrtou odpoledne došlo k pádu dvoumístného letadla. Na...

Experti začali ve středověkém stříbrném dole u Lesnova odkrývat hrdlo šachty

13. května 2024  16:09

Horničtí specialisté začali s odkrýváním ústí zasypaného středověkého dolu na stříbro v lese u...

Při preventivní akci v Třebíči lékařky odhalily deset zhoubných nádorů kůže

13. května 2024  13:52

Celkem deset zhoubných nádorů kůže a dalších devět závažných problémů odhalily před pár dny lékařky...

Jeden řidič zdemoloval vchod supermarketu, druhý narazil do domu a utekl

13. května 2024  9:43

Kuriózní nehoda se stala v pátek v Pelhřimově, kde řidič auta nacouval do vchodu supermarketu Penny...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...