Zoo by ráda získala žirafy z českých zoologických zahrad, rozhodnutí je ale na evropském koordinátorovi.

Zoo by ráda získala žirafy z českých zoologických zahrad, rozhodnutí je ale na evropském koordinátorovi. | foto: ZOO Olomouc

Jihlavská zoo čeká na žirafy, chov mohou tvořit tři dospělí a mláďata

  • 0
V jihlavské zoologické zahradě se sotva začalo se stavbou nového výběhu pro žirafy a vedení již jedná o tom, ze které české či evropské zoologické zahrady tam žirafy připutují. Rozhodne o tom evropský koordinátor.

"Momentálně to skutečně řešíme. Náš zoolog je v kontaktu s evropským koordinátorem chovu žiraf. Ten sleduje pohyb zvířat a rozhoduje o jejich přesunu, aby bylo zajištěno optimální složení chovných skupin bez nebezpečí blízkých příbuzenských vztahů a z toho vyplývajících genetických vad," uvedla ředitelka zoo Eliška Kubíková.

"Tento člověk je ve své funkci krátce, seznamuje se s agendou, což přináší jisté zdržení," naznačila ředitelka.

Na koordinátorovi chovu bude rozhodnutí, ze kterého místa se žirafy do Jihlavy přistěhují. Kdy se však vyjádří, není zřejmé.

Vizualizace staveb v zoo

"Je možné, že to bude měsíc před koncem příštího roku, ale my bychom to měli rádi uzavřené v prvním čtvrtletí, aby bylo možné důkladně naplánovat transport zvířat. Buď kývneme na návrh koordinátora, nebo mu budeme nějakým způsobem oponovat," poznamenala Kubíková.

Přiznává, že by byli rádi, kdyby žirafy pocházely z českých zoologických zahrad a kdyby se podařilo sestavit rovnou chovný pár.

"V České republice jsou zahrady, kde mají mláďata, která by mohla být u nás. I vzhledem k transportu by to bylo jednodušší. Nicméně situace v evropském chovu je momentálně taková, že přebývá samečků. Snahou je dostat je do zoologických zahrad, kde s chovem teprve začínají, a to je právě náš případ," dodala.

Tři dospělí, maximálně

Nový jihlavský výběh pro žirafy je relativně malý, koncipován je pro tři dospělá zvířata a dočasně i pro jedno až dvě mláďata.

Zoologická zahrada plánuje v Jihlavě chovat žirafy Rothschildovy. Tomuto poddruhu se v zoologických zahradách mimořádně daří, ve volné přírodě jsou však takřka před vyhubením. V současné době žije v přírodě jenom v národních parcích Keni a Ugandy. Jejich počty se odhadují na pouhých několik set kusů.

V Česku je možné žirafu Rothschildovu zhlédnout například ve zlínské, plzeňské, ostravské, pražské zoologické zahradě či v zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Podle harmonogramu by jihlavský žirafinec měl být hotový příští rok na podzim. Žirafy se do něj ale nastěhují až na jaře 2013.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit