Bývalá škola stojící u lesa v jihlavském Heleníně je na prodej za 3,5 milionu

Bývalá škola stojící u lesa v jihlavském Heleníně je na prodej za 3,5 milionu korun. | foto: Magistrát města Jihlavy

Jihlava má kupce na starou školu. Ten chce v Heleníně penzion i muzeum

  • 0
Chátrající budovu bývalé základní školy v Heleníně prodalo krajské město v dražbě společnosti Starkon Stav za 2,6 milionu korun. Prodej potvrdili městští zastupitelé. Investor má v úmyslu v domě v Hálkově ulici vybudovat penzion, učebnu pro školy v přírodě a v půdním prostoru expozici o textilním průmyslu.

Ten býval v minulosti pro Helenín typický. A stopy tam toto odvětví zanechává ještě i dnes, když tam funguje uměleckoprůmyslová škola včetně oděvních oborů.

„Objekt bývalé základní školy je opuštěný. Nejdříve byl na prodej za 3,5 milionu korun. Nebyl ale zájem, proto byla cena snížena,“ uvedl náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL).

„Řadu let chodím kolem, řadu let se ptám, co se s tím domem stane,“ poznamenal zastupitel za hnutí ANO Daniel Mayer. „Je to bohulibý záměr,“ shodl se s náměstkem Kalinou.

„Helenínský osadní výbor navrhoval ale jiné řešení, přebudování budovy na školku. Dosavadní školička sídlící v rodinném domku v Heleníně je malá. Pokud v této části města bude žít hodně dětí, mohlo by nás toto mrzet,“ upozornil opoziční zastupitel za KSČM Pavel Šlechtický.

Město si v minulých letech nechalo vypracovat studii, která řešila případnou rekonstrukci zchátralého objektu na školku. Dokument vznikl v roce 2011 a vyplynuly z něj náklady přestavby ve výši 17 milionů bez DPH.

Osadní výbor ještě navrhl jinou variantu - přestavbu na domov pro seniory. Město se však rozhodlo jinak.

Budova v Hálkově ulice je dva roky nevyužívaná. V minulosti do ní směřovaly i „nezvané návštěvy“, přičemž zloději rozkradli třeba vybavení kotelny. Poškozená je elektroinstalace i rozvody.

Posledním nájemníkem v bývalé škole bylo Občanské sdružení Heřmánek, provozovatel Domu na půl cesty. Nájemní smlouva byla v únoru 2011 ukončena.