Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvodce už se nesmí zapovídat, ledečský hrad stanovil pevné časy prohlídek

  8:43
První dny provozu v nové turistické sezoně má za sebou hrad v Ledči nad Sázavou. Majestátní památka tyčící se na skále nad řekou do ní vstoupila s jednou velkou novinkou. Letos poprvé správa hradu stanovila pevné časy prohlídek. Tři prohlídkové okruhy zůstávají stejné jako v loňském roce.
Kastelán Luděk Šíma ukazuje nově opravenou část fasády nad hlavní branou do...

Kastelán Luděk Šíma ukazuje nově opravenou část fasády nad hlavní branou do hradu v Ledči nad Sázavou. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Až dosud to na hradě fungovalo tak, že až se sešla větší skupina, vyrazil s ní průvodce po hradě. Tato forma se však neukázala jako ta nejvhodnější. Někteří turisté čekali, kdy budou vycházet, nevěděli dopředu ani samotní průvodci.

„Nyní už všichni, ať už návštěvníci, či průvodci, vědí, v kolik hodin jednotlivé prohlídky vychází, jak dlouho budou případně čekat a jak dlouho se průvodci mohou s výpravou zdržet. Často se nám totiž stává, že se průvodci s návštěvníky rádi o historii hradu zapovídají,“ směje se kastelán hradu Luděk Šíma.

Dle zveřejněného rozpisu tak prohlídka severního okruhu bude vždy vycházet v 10.00, 11.30, 13.30 a 15.30 hodin. Jižní okruh startuje v 9.30, 11.00, 13.00 a 15.00 hodin. Prohlídka medvídkového království určená zejména dětem začíná v 9.30, 11.00, 12.45, 14.00 a 15.30 hodin.

Retro byt, dřevěné sochy, medvídci i čerti

Severní okruh návštěvníky zavede do vlastivědného muzea vybudovaného ve stylu 30. let minulého století. Zaměřeno je zejména na řemesla provozovaná v regionu. Součástí trasy je zařízený a vybavený retro byt z 50. let 20. století. Letošní novinkou tohoto okruhu je i výstava dřevěných soch.

Jižní okruh nabídne kromě historických prostor dvě komentované výstavy. Jednou je chlouba hradu, sbírka hodin od doby renesance až po současnou dobu. Čítá na dvě stovky vzácných kusů. Druhá výstava mapuje historii sklářství v regionu sahající do 16. století.

23. srpna 2017

Jak již bylo zmíněno, medvídkové království bude nejvíce zajímat rodiny s dětmi. Čeká tu na ně přes tisíc plyšových medvídků. K dispozici je i jižní zahrada s úžasnými výhledy na město i malý keříkový labyrint. Druhým rokem je součástí této prohlídky i peklo ve sklepení. To opět obsadili krampus čerti.

„Domluvili jsme se s pražskou skupinou na prodloužení spolupráce. Oni masky využívají přes zimní sezonu, nám je poskytují na sezonu letní,“ zmínil Šíma. Expozice je inovovaná.

Vedle těchto tří okruhů s průvodcem ledečský hrad nabízí i nekomentované individuální prohlídky. Bez průvodce lze zajít do muzea spisovatele a skauta Jaroslava Foglara, který si zdejší region nesmírně oblíbil a do nedaleké Sluneční zátoky pravidelně jezdil. Vystoupat lze i na hradní věž.

Na hradě by se mohl točit Odznak Vysočiny

Celý ledečský hrad je velice oblíben i mezi filmaři. Vedle historických filmů a seriálů, mnohých z nich v zahraniční produkci, se zde točily i úspěšné české pohádky, jako třeba Micimutr, Anděl Páně 2 nebo Čertí brko.

„I letos bychom chtěli filmaře přilákat. V Ledči se má točit další řada detektivního seriálu Odznak Vysočiny. Se štábem jednáme, aby se alespoň jedna epizoda odehrávala u nás na hradě,“ prozradil Šíma.

Historie hradu je dlouhá a spletitá

Hrad Ledeč nad Sázavou shlíží ve své majestátnosti na řeku Sázavu již dlouhá staletí.

Během staletí se na ledečském hradě vystřídala řada majitelů, kteří svými záměry upravovali původně raně gotický hrad z poloviny 13. století pozdně goticky, renesančně a barokně. Od počátku 13. století se zde setkáváme s vladyky mající predikát „z Ledče“. Sídlili tu například Zikmund z Ledče, Slávek z Ledče nebo Lipold z Ledče.

Ve druhé polovině 15. století existují podrobnější zmínky o rodu pánů z Říčan, jejichž erb s drobnými úpravami převzalo město do svého znaku. V roce 1509 zde došlo k velkému neštěstí, kdy se při oslavě propadl strop východního paláce a zahynula manželka Jana Buriana Ledečského z Říčan – Žofka ze Sovince, jejich dva synové a jejich družky.

V roce 1753 odkoupila zadlužené ledečské panství císařovna Marie Terezie od Ignáce, svobodného pána z Kochu za 240 000 rýnských zlatých a darovala ho Řádu zchudlých šlechtičen v Praze na Hradčanech, který založila.

V roce 1879 vypukl na hradě jeden z největších požárů. Podařilo se ho uhasit až po třech dnech. Hrad už nebyl nikdy uveden do původní podoby. Po první pozemkové reformě přešlo panství pod státní správu. V roce 1951 byl hrad předán do užívání státním lesům. Nyní je jeho správcem společnost Hrad Ledeč nad Sázavou.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Hledali jen využití hřiště, dnes jim na vesnickou burzu jezdí tisíce lidí

29. dubna 2024  15:08

Řady aut, tisíce lidí, vůně klobás a hlavně mimořádně pestrá nabídka různých věcí, často v retro...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...