Rozštípená skála u Hamrů nad Sázavou. | foto: www.turistika.cz

Horolezec se zřítil ze skály. Pád z 15 metrů přežil s těžkým zraněním

  • 5
Třiačtyřicetiletý horolezec se ve čtvrtek v podvečer vážně zranil při sestupu s Rozštípené skály u Hamrů nad Sázavou na Žďársku. Ze zhruba patnácti metrů se zřítil na zem. S vážnými zraněními ho záchranářský vrtulník transportoval do brněnské úrazové nemocnice.

Ve čtvrtek v podvečer se horolezci s partnerkou podařilo úspěšně zdolat Rozštípenou skálu. Při sestupu však hned nahoře nejspíš udělal chybu, což ho málem stálo život.

"Z výšky přibližně patnácti metrů spadl na zem a vážně se zranil. Cizí zavinění jsme zatím neodhalili," uvedla policejní mluvčí Monika Pátková.

"Pod skálou jsou rozházené ostré kameny. Horolezec měl veliké štěstí, že spadl mezi ně na hrabanku," dodala mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Muž se přesto velmi vážně zranil a musel pro něj vrtulník.

"Byl při vědomí, ale ve vážném stavu. Měl mnohočetná poranění. Letecky jsme ho transportovali do brněnské úrazové nemocnice," pravila ředitelka záchranné služby na Vysočině Vladislava Filová.

S transportem zraněného do vrtulníku museli vypomoci hasiči. Ti ho na nostíkách nesli zhruba 300 metrů na louku, kde mohl vrtulník přistát. Samotné okolí skály pokrývá hustý les.

Rozštípená skála stojí zhruba čtyři kilometry západně od Žďáru nad Sázavou v údolí řeky. Mezi horolezci je velice vyhledávaným cílem. Její oblíbenost je natolik velká, že mnohdy musí její dobyvatelé nějakou chvíli čekat, aby se vůbec dostali na řadu.

Skalní útvar tvoří dva bloky, jako by od sebe rozštípené dva metry širokou a deset metrů dlouhou puklinou. Bloky jsou tvořeny ortorulou s křemennými žilami, místy připomíná pískovec. Větší z bloků je 75 metrů dlouhý a deset až dvacet metrů vysoký. Nahoru vede několik horolezeckých tras.